Cairo og Luxor 080208-180208
Afrejse 080208

Så går turen igen til Egypten med første stop i Cairo. Denne gang er Helge, Birgit og Tora med. Det er første gang de besøger landet, og jeg glœder mig til at vise dem rundt.

Flyturen gik fint, og vi nåede rimeligt hurtigt frem til hotellet og fik vores værelser. Vi var trætte efter den lange dag, så vi spiste på hotellet og gik tidligt i seng.

Rejseselskabet
Pyramidetur 09-02-08

Efter morgenmaden afgang til pyramiderne. Turen var bestilt hjemmefra og første stop Djosers trinpyramide i Sakkara. Pyramiden, der også kaldes trinpyramiden, er den første der er bygget. Vi gik rundt i området, og den gode egyptiske guide, vi havde med, fortalte en del om stedet. Det fortælles, at der er Imhotep, der er arkitekten på pyramiden. Under Ptolomæerne blev han dyrket som lægegud. Tæt ved trinpyramiden er der bygget et lille museum kaldet Imhotepmuseet. Det viste sig at være et spændende lille museum, som virkelig er værd at se. Der var fine fund fra området pænt sat op og med en god forklaring.

Turen gik nu videre til Memfis, den gamle hovedstad med et gensyn med den kolossale Ramsesstatue samt den fine Sfinx af Ramses den anden. Memfis havde ikke forandret sig meget, siden jeg var der sidst i 2002.

Efter frokost skulle pyramiderne i Giza ses. Hver gang jeg kommer der bliver jeg overvældet af deres storhed. Vi gik langs Khufus pyramide til museet for hans solbåd. Vores udmærkede guide fortalte om fundet og vi så billeder af arbejdet med at restaurere den inden vi gik rundt om båden.

Da vi kom ud igen, blev vi kørt et stykke væk og steg op på hestevogn og gennem ørkenen, fandt vi et sted, hvor vi kunne se ni pyramider nemlig de tre store samt seks mindre dronningepyramider.

Derfra tilbage nu til Khafres pyramide videre ad processionsvejen ned til den store Sfinx for at betragte den, inden vi forlod området. På vej hjem besøgte vi et papyrusinstitut og fik vist hvordan man lavede papyrus. En dejlig tur med en fortrinlig guide.

Om aftenen tog vi af sted for at se Sufi dans. Jeg oplevede det for 6 år siden og ville gerne vise det. Jeg havde fået adressen oversat til arabisk, inden vi tog af sted. Da vi blev sat af, sendte chaufføren os i en retning, andre i en anden retning indtil vi mødte en af de optrædende. Han viste os et sted, hvor vi kunne spise, samt hans fars værksted vi købte selvfølgeligt ting der, det var formålet med besøget, inden vi blev afleveret, så vi kunne se dansen. Han spillede på tromme. Vi blev der en times tid, inden turen gik tilbage til hotellet. Hygge og snak om dagens oplevelser på værelset inden sengetid.

Keops solbåd
Museumstur 100208

I dag skulle det egyptiske museum besøges. Heldigvis boede vi tæt på, så efter morgenmaden kastede vi os ud i trafikken med slalomgang mellem bilerne, indtil vi nåede frem til museet. Dejligt gensyn ingen nye ting udstillet, siden jeg sidst var der. Jeg fik afbrudt af en kaffepause vist, mine egne favoritter frem inklusive Tutankhamon. Jeg er stadig fuld af beundring for de gamle egypteres kunnen med flotte statuer, velbevarede små træfigurer og alle guldtingene fra Tutankhamons grav.

Efter en sen frokost havde Helge fået museum nok for den dag, så mens Birgit og Tora gik tilbage til museet tog Helge og jeg en taxa til Citadellet for at se Muhammed Ali moskeen samt nyde udsigten fra området. Vejret var klart, så vi kunne se pyramiderne i Giza og Saqqara.

Om aftenen var der landskamp i fodbold i fjernsynet. Egypterne vandt over Cameroun, så der var larm i gaderne til langt ud på natten.

Sfinx af Ramses den 2.
Koptiske bydel og rejse til Luxor 110208

Sidste dag i Cairo inden turen går videre til Luxor. Først skulle vi lige besøge Old Cairo med de koptiske kirker. Vi valgte, som sidst jeg var der Den hængende kirke fra omkring 600. Den kaldes således, fordi den er bygget ovenpå en anden bygning og man skal op ad en trappe for at komme ind i den. Den var fint udsmykket med mange ikoner.

Efter besøget fortsatte vi til det koptiske museum. Også her fine ikoner men også gamle bibler. Den ældste bibel fra 300 årstallet at finde her.

Vi spiste frokost på en lille fortovscafe nær kirken og tog derefter tilbage til hotellet for at tage afsked med omgivelserne her inden turen gik til lufthavnen og Luxor.

Vi var noget trætte, da vi kom frem til hotellet, men Tora livede helt op, da hun så sit værelse på syvende sal med hotellets bedste udsigt til Luxortemplet. Efter en sen aftensmad sengetid.

Den hængende kirke
Luxortemplet 120208

Vi stod lidt senere op end de andre dage, da vi alle var trœtte fra dagen før, så vi kom først af sted kl. 10, men vi skulle bare over gaden, så var vi inde på Luxortemplet. Vi var der et par timer, og jeg tror, at jeg fik fortalt alt det, jeg kunne huske fra mine andre besøg der.

Frokosten blev indtaget med udsigt til templet.

Efter frokost afslapning på værelset indtil mumificeringsmuseet åbnede kl. 16. Vi gik langs Nilen, indtil vi nåede det lille fine museum, som giver en god vejledning.

Om aftenen tog vi den lille lokale færge over på vestbredden for at spise hos Ali på restaurant Africa. Jeg kendte den, fra sidst jeg var i Luxor, og vi fik rigtig god mad. Straks vi kom til restauranten, viste jeg Ali billeder fra sidste år, og han genkendte mig på billederne. Han hjalp os med at finde en god chauffør til os til næste dag.

Luxortemplet
Kongernes dal 130208

Tidligt op og med båden over på den anden side for at møde chaufføren. Første stop Kom el Hettan, hvor vi fra vejen kunne se hvor langt, de var kommet med udgravningerne, derfra forbi de forskellige dødetempler indtil vi nåede kongernes dal. Ramses den 6. grav har været lukket i et par måneder, men en nu mod betaling åben igen.

Vi begyndte med Tutankhamons grav, hvor mumien nu er udstillet. Utroligt at der i den lille grav har været så mange ting. Man kan forestille sig at det har været svært at få alle tingene både ind og ud.

Derfra fortsatte vi til Ramses den 6.s smukke grav, godt den nåede at blive åbent igen. Turen gik videre til en af mine favoritgrave Thutmosis den 3. med hele Amduat aftegnet på væggen. Denne gang havde jeg husket at tage en kopi af tegningerne med, så jeg kunne følge med i de 12 timer.

Da Merenptahs grav var lukket på grund af restaurering, fortsatte vi til Ramses 9. og 3. inden vi forlod kongernes dal igen. Jeg bemærkede, at der ovenover Merenptahs grav højt oppe på klipperne var arbejde i gang. Jeg tog billeder af arbejdet og har efter at jeg er kommet hjem fået at vide af Tine, at Egypterne leder efter Ramses den 8.´s grav i det område. Spændende om de finder den.

Efter frokost så vi Hatshesups dødetempel, hvor man nu i, modsætning til sidst jeg var der, kunne komme op på den øverste terrasse. Jeg kiggede også resterne af Mentuhotep 1. dødetempel, som ligger lige ved siden af. Til slut besøgte vi Memnonkolosserne, inden chaufføren satte os ved færgen. For hele turen forlangte han 140 pund, fordi jeg havde præsenteret mig som medlem af DÆS. Han fik nu 200 pund.

Her ledes efter en grav Ramses den 8.?
Karnaktemplet 140208

Dagen viet til besøg på Karnaktemplet og straks efter morgenmaden, tog vi en hestevogn til Karnaktemplet. Vi gik rundt i 4 timer, og jeg fik vist alt det turister plejer at få vist på 2 timer, for mig en dejligt gensyn. Der blev arbejdet på kajanlægget lige til højre for indgangen. Jeg kunne ikke komme tæt nok på det så jeg kunne se hvad der foregik. Vi vendte tilbage til hotellet midt på eftermiddagen og gik straks ud for at få lidt mad hos Ali Baba, inden vi gik ned i basaren. Jeg forlod de andre og gik ned i den lokale basar for at se på varerne der samt købe krydderier. På vej tilbage fandt jeg midt i basaren ved et lille torv den udmærkede restaurant, jeg tidligere har spist på, og der gik vi alle hen for at spise aftensmad.

Karnaktemplet
Dendera 150208

I dag meget tidligt op for at tage båden til Dendera. Vi fik gode pladser i skyggen og det var så vores hele vejen. Efter at have fulgt livet langs Nilen i 3-4 timer lagde vi til i Quena for med politieskorte at køre det sidste stykke vej til templet.

Vi blev delt i tre grupper: engelsk, fransk og spansk. Jeg gik dog noget af tiden for mig selv og nød gensynet og prøvede at huske, hvad Tine fortalte mig sidste år. De andre fulgte guiden, og da de var færdig med hende viste jeg de vigtige ting, hun havde glemt, nemlig de flotte malerier i loftet af Nut med Hathor, hun havde ingen gang vist det første man kommer til, hun havde også glemt Kleopatra og Cœsarion, samt de fine relieffer uden på fødselskapellet og den fine lille Bes. Osiris og Zodiac havde hun husket. De andre fortalte, at hun brugte meget tid med at tale i mobil i stedet for at passe sit arbejde. Godt jeg havde været der før.

Ved frokosttid var vi tilbage på båden til en god buffet.

Eftermiddagen gik med afslapning på båden, indtil vi først på aftenen ankom til Luxor. Aftensmad samme sted som i går.

Guden Nut fra Hathortemplet i Dendera
Karnak og Luxormuseet 160208

Formiddagen sat af til hvil d.v.s. Helge tog på golfbanen, Birgit og Tora shopping, mens jeg tog en taxa til Karnaktemplet og tilbragte tre timer der. Jeg gik straks ind i Open Air museet for at se Sesostris den 1. lille fine kapel med de interessante relieffer med navnene på Egyptens nomer, Hatshesups røde kapel med de fine relieffer og prøvede at huske hvad Lise Manniche havde fortalt om dem. Jeg lagde også mærke til nogle af de mange Sekmet statuer, som er fundet i området.

Jeg gik derpå op til Ptah templet og så den meget fine statue af Sekmet der.

Jeg fortsatte til den modsatte ende af området til templet for guden Khonsu lige hvor Sfinxalleen begynder. Jeg gik alene rundt i templet og så de fine relieffer og mod drikkepenge låste vagten op til et lille rum med fine malede relieffer, som jeg fik nogle gode billeder af.

Efter en kaffepause gik jeg langsomt igennem templet til udgangen fik fat i min chauffør for at køre tilbage til hotellet. På vejen fik jeg ham til at køre langsomt langs sfinxalleen fra porten ved Khonsutemplet til vejbroen ved vejen fra lufthavnen.

Efter frokost afslapning på altanen inden vi alle tog en taxa til Luxormuseet for at se det. Det var et fint museum med mange velbevarede statuer fundet i Luxortemplet i 1989. Derfra gik vi af små gader bag om Cornichen til basaren for at spise. Undervejs opdagede jeg at der også blev gravet bag politistationen og at der var rester af sfinxer der. For mørkt til at fotografere.

Da jeg efter aftensmaden kom hjem til værelset, var sengen smukt pyntet med røde blomster.

Guden Sekmet i Karnaktemplet
Arbejderlandsbyen og Adelsmandsgravene 170208

17-02-08 : I dag gik turen til vestbredden igen. Vi havde hyret den samme gode chauffør som sidst, og på aftalt tid holdt han ved hotellet. Vi havde en minibus for os selv hele dagen og kørte først til Deir El-Medina. Vi havde købt billet til 3 grave og da jeg havde valgt dronningernes dal fra var der kun os i starten.

Vi gik først ned i Sennedjems smukke og velbevarede grav. Da der kun var os fire fik Birgit mod bakshish lov til at tage en række gode billeder af graven. Efter den besøgte vi Inkherhaus grav og til slut Pashedus grav. Også her lykkedes det Birgit at tage et par billeder.  Da vi kom ud af den sidste grav myldrede de andre turister til gravene, og der var lang kø ved nedgangen til den første grav.

Vi gik rundt om landsbyen og kiggede på de små huse inden vi gik ind i det lille Hathortempel og så dette. Det var nu frokosttid, og vi kørte hen til Medinet Habu for at spise.

Resten af eftermiddagen brugte vi på adelsmandsgravene. Jeg havde købt billet til fire grave. Desværre ikke til Mennas grav den var lukket. Der var ikke mange besøgende, så i Sennefers smukke grav fik Birgit igen lov til at tage en række billeder. Derefter fortsatte vi til Rekmires spændende grav og så den. De to sidste grave Khonsu og Benja fik vi også fotograferet.

Klokken var nu næsten fire og det var tid at forlade området. Under opholdet ved gravene, så jeg hvor forandret der var, næsten alle huse var væk ,kun enkelte var tilbage især et hvor der boede en stor familie. De syntes det tilbudte hus var for lille og nægtede at flytte. De eneste huse der må blive, er moskeen og den lille restaurant ved Sennefers grav.

Om aftenen ud at spise. Birgit og Tora har besøgt basaren flittigt og blev gode venner med et par unge brødre i en krydderiforretning, og den ene af dem havde inviteret os alle hjem for at spise aftensmad. Hyggelig aften og god mulighed for at se hvordan de bor og høre om dagliglivet.

Deir El-Medina
Hjemrejse 180208

Så går turen hjemad igen. Meget var forandret i Luxor i forhold til sidste år specielt på vestbredden men også i selve byen. Der forsættes med udgravningen af Sfinxalleen dels i det område, jeg så sidste år men også bag politistationen. Der blev ikke arbejdet på udgravningen ved Luxortemplet, mens jeg var der.

Under opholdet i Luxor har Helges velvoksne moustache vakt stor opsigt og blevet beundret meget. Ligeledes at han var alene med tre damer. Egypterne troede det var hans koner og vi morede os over det.

Birgit og Tora har købt mange ting, Tora blev dog begrænset af at hun havde glemt sine kreditkort i Danmark, ellers havde hun måttet købe en ekstra kuffert.

 

Middag hos Hany

| Svar

Nyeste kommentarer

03.08 | 07:23

Det er har været en god tur - flot hjemmeside

04.11 | 16:28

Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medtaget, synd du ikke var med på Split Arkæologiske Museum.

30.10 | 16:48

Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!

16.07 | 19:35

hej Birgitte. Dejligt at se dine billeder fra det romerske Britannien. Du fortalte jo med fryd om, at du skulle afsted. Håber at se dig i svømmehallen senere.