Birgitte Dalums Ferieoplevelser

Cairo 1985

Alene i Cairo 1985 

   Egypten er kulturens vugge med en rig historie, som går ca 5000 år tilbage i tiden. Lige siden jeg som barn læste Grimbergs Verdenshistorie om de først faraoer, pyramider og hieroglyffers gåde, har jeg ønsket at komme dertil. Første Gang var i 1985, hvor jeg besøgte bekendte, som dengang boede i Maadi en forstad til Cairo.

   Det er lidt af en oplevelse første gang at besøge et land med en fremmedartet kultur som i den islamiske verden, men meget hurtigt blev jeg indfanget af stemningen.

   En af de første dage havde jeg det første møde med pyramiderne. Jeg begyndte med at se dem i Sakkara. Det var en oplevelse at se pyramideområdet med Djoser som dem ældste og 1.pyramide bygget i det 3.dynasti af Imhotep ca. 2600 år før Kristus. Vi kørte rundt fra pyramide til pyramide var inde i nogle af dem og beundrede gravmalerierne. På vej tilbage aflagde vi besøg i den gamle hovedstad Memfis med en store statue af Ramses den 2.

   Dagen efter tog jeg toget ind til Cairo for at gå på det arkæologiske museum. Det er stort, så for en sikkerheds skyld brugte jeg 2 dage til at se det. Der var mange smukke ting, men det største er dog Tut-ankh-amon samlingerne. Specielt skatkammeret med dødsmasken, mumiekisterne og alle smykkerne er hele besøget vær. Jeg brugt lang tid til at studere masken, desværre kan jeg ikke tyde hieroglyfferne, så jeg kunne læse teksten på den eller på nogle af de andre genstande som f.eks. den fantastiske flotte guldkiste.

   Udover tingene i skatkammeret var der udenfor dette rum udstillet ceremonisenge, stridsvogne, tronstole og mange andre smukke ting. Det er heldigt at man fandt denne uberørte grav for denne ubetydelige Farao fra 18. dynasti, og man kan så fundere over hvilke kostbarheder der har været i de andre grave f.eks. Ramses 2. en af de største faraoer fra det 19. dynasti. Desværre er alle disse grave enten plyndret af gravrøvere, eller tømt da man flyttede mumierne til mere sikker placering allerede i oldtiden. Tut-ankh-amon blev glemt den gang, idet han som søn af Akenaton blev slettet af Egypternes fortegnelse over faraoer.

   Så var turen endelig kommet til de store pyramider fra 4. dynasti beliggende i Giza. Det var en fantastisk oplevelse 1. gang at se disse 4500 år gamle bygningsværker, hvor Keopspyramiden allerede i oldtiden var kendt som en af verdens syv underværker og den eneste, som er bevaret for eftertiden. Sfinksen foran Kefrens pyramide beliggende lige ved siden af daltemplet og udhugget af et eneste klippestykkes er smuk, som den majestætisk ligger der i landskabet. Jeg fik også set det dengang nyåbnede bådmuseum, hvor der var lang kø hovedsageligt lokale, der ønskede at se museet, så det var begrænset, hvad jeg fik ud af dette besøg.

   Der var også tid til at besøge det nutidige Cairo med basaren og moskeer først og fremmest den Blå Moske, inden turen gik hjem til Danmark efter et første indtryk af Egypten og med et stort ønske om at vende tilbage til landet.

Nyeste kommentarer

03.08 | 07:23

Det er har været en god tur - flot hjemmeside

04.11 | 16:28

Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medt...

30.10 | 16:48

Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!

16.07 | 19:35

hej Birgitte. Dejligt at se dine billeder fra det romerske Britannien. Du f...