Birgitte Dalums Ferieoplevelser

Obelisktur med DÆS

25.09.13 : Egentlig skulle jeg på tur i Egypten med Egyptolog Lise Manniche, men på grund af uroen i Egypten rejser gruppen i stedet på obelisktur med Lise til Rom. Heldigvis nåede Lises bog: Obelisker i Rom at udkomme inden rejsen, god at have med på turen. Vel ankommet til hotellet og et kort hvil tog vi med metroen til den Spanske trappe og gik derfra først ned til Mausoleet for kejser Augustus, som er under restaurering, så vi kunne kun se det udefra.

Turen gik derfra videre til Piazza Navona for at beundre Berninis fontæne og den gamle obelisk. Som altid var pladsen fuld af liv med kunstnere og optræden samt mange turister. Vi fortsatte af de små gader ned til Pantheon, hvor vi dels så obelisken dels var et smut inde i selve Pantheon inden byvandringen endte ved obelisken placeret på en Elefant på Piazzaen bag Pantheon. Lise fortalte hvor obeliskerne var placeret i Egypten, hvornår de ca. var kommet til Rom og hvornår de var blevet placeret på deres nuværende plads. Vi spiste aftensmad i byen inden vi tog metroen tilbage til hotellet.

Augustus Mausoleum

26.09.13 : Efter morgenmaden gik jeg en morgentur til Porta Maggiore, som ligger få minutters gang fra hotellet, jeg kiggede på den romerske akvædukt og den gamle bymur med porten, inden jeg gik tilbage til hotellet hvor der kort efter var afgang med metroen til Vatican museet, hvor vi brugte de næste tre timer til at se udvalgte ting. Der blev selvfølgeligt brugt en del tid til den spændene egyptologiske samling, som jeg aldrig har set før selv om det var sjette gang jeg var på museet. Der blev også tid til at se Rafaels billeder samt det Sixtinske Kapel med Michelangos berømte billeder. På vej ud efter det Sixtinske Kapel var der tid til at beundre det billede, der viser hvordan obelisken på Peterspladsen i løbet af en dag blev rejst. Efter frokosten tid til at få fortalt om obelisken på Peterspladsen inden de andre gik ind i Peterskirken, hvor jeg har været mange gange. Jeg foretrak at vandre gennem byen via Piazza Navona til Pantheon for at sidde på pladsen og indtage en iskaffe, som ifølge romerne skulle være verdens bedste. Det var en skuffelse, da den slet ikke står mål med dem jeg har fået i Grækenland. Jeg gik videre til den spanske trappe for at tage metroen tilbage til hotellet. Vi spiste aftensmad på en udmærket restaurant i nærheden.

Porta Maggiore

27.09.13 : Dagen var afsat til besøg på Forum Romanum og Palatinerhøjen, men på vej derhen lige tid til et par kirker og en enkelt obelisk. Først så vi en gammel fin rundkirke Santo Stefano Rotundo med nogle fine freskomalerier, kirken stammede fra år 400 og yderst velbevaret, den næste kirke Santa Maria in Dominica, også en fin kirke lige ved indgangen til villa Celimontana, hvor dagens obelisk skulle beses, inden vi gik ind på Palatinerhøjen, denne gang gik vi nede på selve stadion, hvor jeg aldrig har gået før. Vi nød udsigten over Forum, inden vi gik ned for at studere nogle få udvalgte ting.

Efter frokost gik vi op på Capitol for at se kirken på toppen, inden et par stykker af os gik ind på museet sammen med Lise. Vi så rytterstatuen af kejser Marcus Aurelius, samt den egyptologiske samling inden vi gik tilbage til hotellet. Der var på gåturen tid til at standse på Piazza Isid for at se resterne af en gammel Isis tempel. Aftensmad samme sted som i går.

Obelisken i haven til villa Celimontana

28.09.13 : Så kom dagen, jeg har glædet mig mest til nemlig turen til Palestrina! Straks efter morgenmaden tog vi metroen til endestationen og derfra videre med bus. Sidst på formiddagen nåede vi frem til byen, som ligger højt med god udsigt over bjerge og dalen derimellem. Vi havde yderligere en halv times gang højere op, inden vi var ved Barberini paladset, hvor museet ligger. Vi gik med det samme op til det fine Nilmosaik, som stammer fra ca. 100 år før Kristus, et utroligt flot og velbevaret mosaik med Nilen, egyptiske templer fiskere jægere virkelig en oplevelse og hele turen værd. Der var andre fine mosaikker på museet og en del fund fra etruskerne.

Vi så også ruinerne af det store Fortunatempel, som stammer fra etruskerne og nød udsigten fra museet, inden vi fandt et frokoststed i den hyggelige by. Efter frokost gik vi ind i den nederste del af det store tempel for at se nogle fine gulvmosaikker forestillende fisk, inden vi tog bus og metro tilbage til Rom. En god dag med dejligt vejr. Vi spiste aftensmad det sædvanlige sted.

Nilmosaikken i Palestrina

29.09.13 : Efter morgenmaden gik vi til Laterankirken for at høre om obelisken foran kirken. Denne obelisk er den største i Rom og kom til byen fra Karnak under kejser Konstantin den Store, den stammer oprindeligt fra det 15.århundrede før Kristus. Der var messe inde i kirken, som vi fulgte lidt, inden vi tog metroen til Piazza del Popolo for at se obelisken der. Den kom til Rom under kejser Augustus og har stået på Circus Maximus for i 1500.tallet at blive flyttet til pladsen. Obelisken stammer fra Seti den første.

Vi gik derfra op i Villa Borghese parken for at se obelisken der samt beundre udsigten fra parken over Rom. Turen fortsatte videre til obelisken over den Spanske trappe, hvor der var tid til et kort ophold ved Bellinis fontæne nedenfor trappen. Den sidste obelisk vi skulle se var Monteceliobelisken foran parlamentet. Den er kommet til Rom under kejser Augustus og har stået på Marsmarken, hvor den muligvis har fungeret som solur.

Vi spiste frokost inde bag parlamentet og havde derefter fri resten af eftermiddagen. Jeg gik ned af Corsoen med en kort afstikker til Trevifontænen, jeg skulle jo gerne tilbage til Rom! Gik derpå til Forum Romanum og langs med først Trajans forum og forbi Augustus’ forum som er ved at blive restaureret. Da jeg kom forbi Colosseum og over gaden var der en udgravning med kejser Domitians gladiatorskole, som jeg også lige skulle se, inden jeg fortsatte til hotellet for et hvil inden aftensmaden på vores stamrestaurant.

Hele dagen havde der været truende regnskyer, men det holdt tørvejr indtil vi sad og spiste aftensmad, hvor der kom et gevaldigt regnvejr med ledsagende torden. Heldigvis kun let regn da vi gik hjem fra restauranten.

Laterankirken

30.09.13 : I dag går turen hjem igen, men da vi først skal flyve hjem i aften, var der lige tid til nogle kirker og en obelisk. Vi gik først op til Laterankirken for at se baptisteriet, hvis ældste dele stammer tilbage til det 4.-5. århundrede og er bygget som minde over Kejser Konstantin den Store. Under gulvet i kirken var der ruiner af en gammel romersk villa med mosaikgulv. Derefter gik vi ind i den smukke Laterankirke, som er Roms domkirke det var betagende at gå rundt i kirken og se på udsmykningen. Da vi kom ud fra kirken gik vi over til kapellet med Den Hellige Trappe, som troende katolikker kravler op af som minde over Jesus martyrium. Mens vi var inde i kapellet var det begyndt at regne og tordne så godt der lå en kaffebar i nærheden. 

Efter kaffen var regnen hørt op, troede vi men efter få minutters gang styrtede det ned igen så vi måtte søge ly ved trappeopgange for at vente på ophør, men vi var godt våde, da vi nåede frem til S. Maria Maggiore, hvor vi søgte ly igen og brugte tiden til at nyde kirken indvendig. Da vi kom ud derfra var regnen hørt op og det var tid til en sen frokost inden vi tog tilbage til hotellet for at køre til lufthavnen. Turen har været dejlig trods den sidste dags regnbyger og Lise har været god til at fortælle om obeliskerne og de andre spændende ting vi har set. Vi har gået meget i snit 15 km om dagen jo det kræver sin mand at tage på tur med Dansk egyptologisk selskab!

S. Maria Maggiore

Nyeste kommentarer

03.08 | 07:23

Det er har været en god tur - flot hjemmeside

04.11 | 16:28

Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medt...

30.10 | 16:48

Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!

16.07 | 19:35

hej Birgitte. Dejligt at se dine billeder fra det romerske Britannien. Du f...