Birgitte Dalums Ferieoplevelser

Torsdag d.14.marts 2013

Sicilien har stået på ønskesedlen i mange år og da Antikkens venner planlagde en tur til øen slog jeg straks til. Rejseledere er arkæolog Ulla Rald og historiker Torben Svendrup. I dag forlod jeg så kulden i Danmark for at tage til varmere himmelstrøg og nyde turen med græske og romerske udgravninger. Bortset fra et unødvendigt 5 timers ophold i Berlins lufthavn gik flyturen uden problemer, og sidst på eftermiddagen nåede vi i regnvejr frem til vores hotel i Taormina, her skal vi være de næste to nætter. Om aftenen gik vi mellem regnbygerne ud for at spise på en nærliggende restaurant.

Fredag 15.marts 2013

Vågnede til en vidunderlig udsigt ud over vandet med skyfri himmel sol men køligt ca. 11 grader. Turen gik efter morgenmaden først til Naxos for at se det sted, hvor man formoder at grækerne gik i land første gang omkring år 734 før Kristus, der er rejst et mindesmærke inspireret af Nike statuen som man kan se på Louvre. Derefter fortsatte vi op til den arkæologiske park med ruinerne af det gamle Naxos, området var overgroet men man fik alligevel et fint indtryk af byplanen. Det bedst bevarede var nogle fine keramikovne. Til slut så vi det nærliggende museum.

Køreturen fortsatte derfra ad snoede veje op til Taormina, som blev anlagt efter at Naxos var blevet ødelagt for at holde med Athen under den Peloponnesiske krig som jo endte med Athen nederlag. Vi besøgte det fine teater, der ligger utroligt smukt med en vidunderlig udsigt ud over området med kyststrækningen på begge sider. Teatret bliver stadig brugt blandt andet til operaforestillinger om sommeren. Under besøget på teatret begyndte truende skyer at trække op, så resten af dagen foregik det meste af tiden under en paraply på grund af regnbyger.

Efter frokost gik vi rundt i byen for at se de arkæologiske ting som et græsk odeon, mosaikgulve, et gymnasion men der var også tid til at besøge et par kirker, og vi var inde på turistbureauet for af se de fine dukker som bliver brugt til dukketeater, inden vi vendte tilbage til hotellet sidst på eftermiddagen. Om aftenen gik vi i silende regn hen til den samme restaurant som aftenen før for at spise.

Lørdag d.16.marts 2013

Så skulle vi forlade Taormina for at fortsætte turen rundt på Sicilien, og da vi skulle køre langt, måtte vi tidligt op for at pakke inden morgenmad. Vejret tegnede godt med solskin og noget varmere end den foregående dag. Vi kørte sydover for at besøge Syracus, som blev anlagt året efter Naxos af grækerne dvs. ca. år 733 før Kristus. Byen ligger strategisk godt på en halvø med naturlig havn på begge sider af halvøen. Vi gik rundt i det ældste Ortega så den gamle byport, Apollontemplet inden vi gik ned til vandet for at gå langs kajen rundt om pynten for at nyde solskinnet og udsigten ud over vandet. Gåturen endte ved katedralen, som viste sig at være et ombygget tempel helt tilbage fra grækerne tid men også med romerske islæt. En af de andre kirker på pladsen havde et billede malet af Carravegio forestillende Santa Lucia, som stammer fra Sicilien.

Efter en hurtig frokost besøgte vi det arkæologiske område i udkanten af Syracus med det store græske teater med senere romerske tilbygning, om det er teatret i Syracus eller det i Epidaurus der er det største græske teater diskuteres ivrigt mellem eksperter, men jeg syntes nu at det i Epidaurus er det flotteste. På ruinområdet ligger også det gamle stenbrud samt et typisk romersk amfiteater. Det iøvrigt her i byen at den berømte fysiker Archimedes levede, han blev dræbt under den 2.puniske krig i år 212 af en romersk soldat, mens han sad ved stranden og skulle efter sigende sagt disse ord "forstyr ikke mine cirkler" inden han døde.

Efter besøget der kørte vi til en gammel romersk villa ved navn Villa Romana del Tellare med nogle yderst flotte mosaikgulve med bl.andet jagtscener. Villaen er opdaget så sent som i 1971 og blev efter flere års restaurering åbnet for publikum for nogle år siden, virkelig et besøg værd. Vi fortsatte derpå den lange køretur til Piazza Amerina hvor vi skal blive de næste par dage. Turen gik gennem et frodigt område, der desværre ligger udyrket hen på grund af for lave priser trist når man nu ved at Sicilien engang var Italiens kornkammer. Aftensmad på en nærliggende restaurant i den hyggelige lille by med få turister.

Søndag d.17.marts 2013

Morgenen kølig og skyet med enkelte solstrejf, men op af dagen blev det heldigvis op til 15 grader og solskin. Efter morgenen kørte vi først til nærliggende udgravningsområde ved navn Morgantina højt beliggende med udsigt mod det snedækkede Etna, der desværre også i dag var delvist dækket af skyer. Området var spændende at gå rundt i, og vi fik en grundig indføring af den græske bystats opbygning af Torben. Derefter kørte vi til selve byen Morgantina for at besøge det lille museum med fund fra den gamle by, specielt en sølvskat var meget interessant.

Så var det tid til frokost, men på vejen dertil kørte vi gennem Piazza Marina til et udsigtspunkt med en skøn udsigt over byen og dalen. Selve frokosten indtog vi nær den næste seværdighed vi skulle besøge Villa Romana del Casale, en villa der vist engang har tilhørt kejser Maximilian dvs. fra omkring år 300 efter Kristus fødsel. Det var fantastisk at gå rundt i villaen med de velbevarede mosaikgulve, det tog næsten to timer at se alle mosaikkerne i de mange rum, jeg har aldrig før set så flotte romerske mosaikker før specielt de såkaldte bikinipiger samt mosaikken af Odysseus i Polyfems hule var fine, men også jagtscener og fiskeriet var flotte. Det var svært at løsrive sig fra det smukke sted men vi skulle tilbage til hotellet.

Da vi kom til hotellet gik jeg ud for at se på byen og op til katedralen for at nyde udsigten der inden der var tid til et hvil på hotellet inden aftensmaden, som blev indtaget samme sted som dagen før.

Mandag d.18.marts 2013

Så var det tid til at forlade hotel Gangi, som bestemt ikke kan anbefales ingen varme på værelserne og frossen morgenmad samt kold te! Turen gik gennem det frodige landskab mod Agrigento. Undervejs hørte vi om landbruget på oldtidens Sicilien, som indtil romerne erobrede Egypten var Roms kornkammer, derefter begyndte de at dyrke vin og oliven. Vel fremme afleverede vi vores kufferter på hotellet, inden vi besøgte det arkæologiske museum med fund fra området der sås specielt mange fine vaser og enkelte sarkofager.

Efter frokosten kørte vi op til tempeldalen og i det dejlig solskinsvejr gik vi i et par timer rundt i det store område fik set flere templer og også grave fra oldtiden samt fra tiden efter kristendommens indførelse. Både Ulla og Torben fortalte historien fra dels arkæologisk side dels den historiske vinkel, godt at have fagfolk med til at fortælle. Derpå kørte vi til hotellet til et hvil og aftensmad, vi skal køre videre tidligt i morgen på grund af vejarbejde.

Tirsdag d.19.marts 2013

Tidligt op og af sted, efter en halv times kørsel kom vi til vejarbejdet en bro var styrtet sammen og bussen måtte køre en længere omvej tre kvarter op gennem bjergene hvor den ene smukke udsigt afløste den anden, inden vi vendte tilbage til hovedvejen lige på den anden side af broen. Efter yderligere en times kørsel nåede vi frem til Selinunte en gammel græsk by smukt beliggende lige ved havet. Afstanden i byen var store, og vi blev derfor kørt rundt til de forskellige ruiner af et turisttog. Vi kørte først op til højen med de gamle kæmpe templer med store søjler der dels lå dels stod op, vi fik der fortalt om byens historie og undergang, mens vi kunne nyde udsigten ud over området og mod byens akropolis, hvor turisttog kørte os over bagefter her var der også god tid til at gå rundt i området inden vi kørte tilbage til indgangen for at spise frokost.

Efter frokost kørte vi videre til Segeste en græsk by smukt beliggende på toppen af et bjerg, det sidste stykke vej op til toppen kørte vi med en museumsbus. Vi gik straks hen til det græske teater med bevarede tilskuerpladser og en skøn udsigt over dalen ned mod vandet samt i den modsatte retning mod et stort ufuldendt græsk tempel på en anden høj, den besøgte vi også, hvorfor det ikke blev bygget færdigt ved man ikke.

Derfra gik turen videre til Cefalu hvor vi skal være de næste to nætter. Da vi kørte gennem Palermo fik vi fortalt om Mafiaen og forevist monumentet over dommeren Falcone som blev bombedræbt i 1993, mafiaen har gang i alt inden for erhvervslivet og det er svært at f.eks. bygge uden accept fra mafiaen. Vi nåede frem til hotellet sidst på eftermiddagen og efter et kort hvil gik vi ud for at spise da restauranten på hotellet ikke ønskede at servere for os selv om der var åbnet! Ved siden af hotellet fandt vi ind på en bar og ved hjælp af personalet der, blev vi afhentet af indehaveren af et pizzeria som kørte os dertil fik lækker pizza og blev kørt tilbage igen vi kunne være fire af gangen i bilen, en sjov oplevelse.

Onsdag d.20.marts 2013

Sidste dag inden vi rejser hjem i morgen gik turen østpå til Tindari den sidste by anlagt af grækerne og opkaldt efter kong Tyndareos kendt fra historien om Leda og svanen. Turen gik ad motorvejen langs vandet og vel fremme gik vi op til området der lå med en fin udsigt over vandet. Der var det obligatoriske teater samt en romersk rigmandsvilla med badeanlæg og fine mosaikker. Frokosten blev indtaget neden for ruinområdet.

Turen gik derpå tilbage til Cefalu hvor vi gik rundt i den gamle by og besøgte den fine katedral bygget af kong Roger den 2. omkring 1100. Derpå tilbage til hotellet. Aftensmaden blev indtaget på en hyggelig restaurant i nærheden af hotellet, den havde lukket i går.

Torsdag d.21.marts 2013

Så var det tid til at forlade Cefalu og køre mod lufthavnen i Catania en tur på et par timer af fin motorvej. Vejret var klart med solskin, og det lykkedes os at få et godt kig på den snedækkede Etna og for første gang under opholdet uden at vulkanen var dækket af skyer. Vel fremme i Catania var det tid til et par timers byvandringen hvor vi så katedralen udefra samt et kig på det gamle romerske amfiteater inden det var tid til at køre til lufthavnen for at flyve hjem til det snedækkede Danmark.

Det har været en god rundrejse med to gode fortællere i Torben og Ulla. Jeg har lært meget på turen og set mange spændende steder. Det bedste var nok mosaikkerne i Villa Romana del Casale en uforglemmelig oplevelse.

Kirsten Christiansen 13.04.2013 17:52

Kære Birgitte!
Det er et flot stykke arbejde du har lavet, tak for selskabet på turen.
Kirsten Christiansen

Nyeste kommentarer

03.08 | 07:23

Det er har været en god tur - flot hjemmeside

04.11 | 16:28

Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medt...

30.10 | 16:48

Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!

16.07 | 19:35

hej Birgitte. Dejligt at se dine billeder fra det romerske Britannien. Du f...