Birgitte Dalums Ferieoplevelser

Etrurien med Antikkens venner

Tirsdag 7. april

Reliefgraven i Cerveteri

Etruskerne ved jeg ikke meget om så da Antikkens venner arrangerede en rejse til Toscana for at besøge minder fra det gamle Etrurien meldte jeg mig straks til rejsen med klassisk arkæolog Ulla Rald og klassisk arkæolog Annette Rathje som rejseledere. Da vi mødtes i Kastrup lufthavn viste det sig at jeg kendte de fleste af de andre fra tidligere rejser, så det bliver sikkert en hyggelig tur.

Normalt venter man mindst en time på bagagen, men allerede 20 minutter efter landingen kom bagagen og vi kom derfor hurtigt videre til vort første stop byen Cerveteri, som var den vigtigste by i det gamle Etrurien. Den ligger smukt højt i landskabet med en god udsigt over landskabet med havet i baggrunden. Vort mål var nekropolen med de mange tumulusgrave indrettet som huse samt såkaldte rækkehusgrave, som næsten kunne minde om mit rækkehus. Vi var inde i flere grave hvoraf nogle af dem krævede nøgle for at komme ind i dem. En af gravene kaldet Reliefgraven var helt specielt fin og kan normalt kun betragtes gennem en glasrude, men vi fik lov til at komme rigtig ind i den fine grav med bemalede relieffer med bl.andet dyr, husgeråd og andre redskaber turens 1.højdepunkt, vi brugte god tid inde i graven, inden vi fortsatte gennem nekropolen for at komme tilbage til bussen for at køre til det nærliggende museum for at kigge på fund fra gravene.

Efter museumsbesøget kørte vi videre til Tarquinia, hvor vi skal bo de næste 3 nætter. Om aftenen fælles spisning på en nærliggende restaurant.

Onsdag 8. april

Dansernes grav i Tarquinia

Efter en god nattesøvn og morgenmad kørte vi til Pyrgi, hvor vi først så to små museer med udgravninger fra området. Selve udgravningerne som blandt andet bestod af 2 templer, er for tiden oversvømmet på grund af vandstanden i havet, det tilhørende havneanlæg fra romersk tid er ligeledes oversvømmet men kunne anes ude i vandet. Tæt herpå kunne vi se en middelalderborg, hvis fundament bestod af romerske mure.

Derpå kørte vi tilbage til Tarquinia for at besøge Monterozzi Nekropolen for at besøge de gamle grave. Jeg nåede lige en sandwich inden vi gik rundt i området i det smukke solskinsvejr. Gravene var utrolig smukke med bemaling som er mere eller mindre velbevaret. De to smukkeste var nok Leopardgraven og graven med danserne. Sidst på eftermiddagen var vi tilbage i selve Tarquinia for at besøge det lille museum med fund fra gravene mange fine vaser også græske samt ting der stammede fra Egypten. Øverst oppe i museet tre meget fine grave udstillet man havde fjernet dem fra området for at bevare dem bedst muligt. Efter besøget på museet tid til et lille hvil inden aftensmaden.

Torsdag 9. april

Den romerske bro i Roselle

Vejret tegnede til at blive rigtigt godt med sol og op til 20 graders varme lige til at besøge ruiner. Turen gik først til Roselle højt beliggende et par timers kørsel fra hotellet. Da vi kom frem gik vi langs den romerske bymur inden vi gik ind i selve ruinområdet. Undervejs gjorde vi flere ophold dels for at kigge på muren men også for at beundre den smukke udsigt. Inde i området gik vi forbi amfiteater, tempel, beboelse og termer.

Efter frokost kørte vi til Vulci hvor vi først så hvad der burde være den fineste grav i Etrurien men desværre havde rigmanden der ejede jorden skåret alle de fine malerier ned og placeret dem under dårlige forhold i sin havestue!! så vi måtte nøjes med at se billeder af malerierne! Vi kørte videre til den gamle by hvor der dog mest var ruiner fra romertiden. Vi sluttede med at besøge det lille museum med fine græske og etruskiske vaser. Museet har beliggende i en gammel middelalderborg ved siden af den gamle romerske bro. Ved aftenstid vendte vi tilbage til Tarquinia. 

Fredag 10. april

Den Etruskiske port i Volterra

Efter et par dage i Tarquinia skulle vi nu forlade den hyggelige by på vores videre tur, som i 1 omgang gik til Populonia, den eneste af de etruskiske byer som lå ved havet. Ved ankomsten til området kørte vi først op til Akropolis området hvorfra der var en pragtfuld udsigt over havet og Elba i det fjerne. Vi gik rundt i området og fik set dels set etruskiske templer og enkelte romerske huse. Efter frokost gik vi en tur i Nekropolen og besøgte flere grave inden turen fortsatte til Volterra hvor vi ankom sidst på eftermiddagen.

Volterra ligger lige som de andre byer højt over det øvrige landskab ideelt til forsvar af byen. Byen er en hyggelig by med små snævre gader og pladser. Vi gik først til det romerske teater, som ligger nedenfor bymuren hvorfra vi havde en udsigt over ruinerne. Derpå gik vi ned til den gamle Etruskiske port, som i 1944 nær var blevet ødelagt af den tyske kommandant da tyskerne trak sig tilbage fra byen, indbyggerne måtte for at redde porten spærre den med mursten, møbler, stole og madrasser så de allierede ikke kunne komme ind i byen.  Der er anbragt et mindesmærke ved siden af porten. Vi sluttede dagen med et besøg på et lille etruskisk museum inden vi fandt hvor hotel et stykke uden for byen.

Lørdag 11. april

Museet i Murlo

Fin morgen med en god udsigt fra morgenmads restauranten, det var overskyet hele dagen men ingen regn. Vi kørte op over bjergene til byen Murlo som ligger midt i det etruskiske område og måske var samlingssted for menneskerne i Etrurien. Byen ligger som vanligt højt ikke større en dansk landsby, men med et meget fint museum fra udgravningerne i området. Det næste museum lå i Sarteano hvor der var tid til frokost inden vi besøgte museet hvor vi så en rekonstruktion af en grav der var fundet for nogle få år siden.

Vi sluttede af med nok et fint museum i Montepulciano inden vi fandt vort hotel for natten i Chiusi. 

Søndag 12. april

Den Etruskiske dobbeltport i Cortona

Vi skulle kun blive en nat i Chiusi, så straks efter morgenmaden fortsatte turen til det lille Etruskiske museum i byen med mange sarkofager. Efter besøget her kørte vi ud til den nærliggende Nekropol for at se et par af de grave fundene stammede fra.  På vejen til vort næste overnatningssted besøgte vi Cortona gik ind gennem en gammel romersk port og op midt i byen for at spise frokost inden besøget på det etruskiske museum. Efter besøget her tid til at slentre lidt rundt i den gamle by kigge på forretninger og besøge et par kirker. Inden vi kørte fra byen så vi en etruskisk dobbeltport. Sidst på eftermiddagen nåede vi frem til Orvieto hvor vi skal være de næste to nætter. 

Mandag 13. april

Den Etruskiske gravplads i Orvieto

Den varmeste dag på turen indtil nu op til 24 grader og ikke en sky på himlen.  I kørte først med kabelnet op til toppen af bjerget for at se et etruskisk tempel derpå ned igen for at køre om på den anden side af byen for at se den gamle bymur. Vel nede igen kørte vi ud til den fine nekropol nær Orvieto og gik rundt der en times tid inden vi kørte tilbage til hotellet, resten af dagen fri.

De fleste af os kørte op igen med kabelbanen og gik hen til domkirke pladsen for at få frokost. Jeg gik derefter rundt i byen besøgte først katedralen og fortsatte videre gennem byen for at besøge yderligere fire kirker inden jeg ned til hotellet for at få et tiltrængt hvil og en kop kaffe på altanen inden aftensmaden. 

Tirsdag 14. april

Apollon fundet i Veii det etruskiske museum i Rom

Vi forlod vort gode hotel i Orvieto for at køre mod Rom til en sidste overnatning inden hjemturen. Undervejs stoppede vi først i Sutri for at se et amfiteater og gamle etruskiske grave, der var også en helligdom for guden Mitras men den var desværre lukket. Vi kørte videre til Formello museet, hvor der var et fint relief af guden Mitras der dræber en tyr. Museet var endnu ikke åbnet for publikum men de håber på at kunne åbne museet til maj. Turen fortsatte til Veii nationalpark for dels at se en rekonstruktion af et etruskisk tempel dels for at spise vor medbragte frokost i det grønne. Vi var nu tæt på Rom og nåede frem i god tid til det etruskiske museum med mange fine fund fra de steder vi havde besøgt på rundrejsen. Specielt fundene fra Veii var fantastiske med fine bemalede statuer og selvfølgelig så vi også den fine sarkofag fra Cerveteri. Der var mange andre ting at se og man kan fint bruge det meste af en dag til at besøge museet. Ved aftenstid nåede vi frem til vort hotel til en sidste overnatning inden turen går hjem. 

Onsdag 15. april

Den fine sarkofag fundet i Cerveteri nu det etruskiske museum i Rom

Midt på formiddagen kørte vi til lufthavnen for at rejse hjem til Danmark. Det har været en dejlig tur med godt vejr og mange spændende oplevelser og historier om de gamle etrusker. Både Annette Rathje og Ulla Rald har været meget vidende og behagelige at rejse med, håber at de sammen kan holde kurser på Folkeuniversitetet, så jeg kan lære mere om det etruskiske samfund. 

Hanne Groth-Andersen 28.04.2015 13:46

Kære Birgitte
Tak for en rigtig fin dagbog - og tak for godt selskab.
Mange venlige hilsner
Hanne Groth

Hanne Moldrup 27.04.2015 22:38

Hej Birgitte. Rigtig god beskrivelse af den dejlige og lærerige tur.

Kirsten Bach 26.04.2015 13:54

Kære Birgitte,

Fin dagbog. Det er dejlig nemt for os andre, når du skriver.
Det var en dejlig lærerig tur men hyggelige mennesker.
Tak for godt selskab.

Annette 23.04.2015 18:28

TAK for det!!

Nyeste kommentarer

03.08 | 07:23

Det er har været en god tur - flot hjemmeside

04.11 | 16:28

Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medt...

30.10 | 16:48

Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!

16.07 | 19:35

hej Birgitte. Dejligt at se dine billeder fra det romerske Britannien. Du f...