Birgitte Dalums Ferieoplevelser

Etrurien

Mandag 26.september 2016

Pyrgi

For ca. 1 år siden var jeg på etruskertur med Antikkens venner og turen blev en så stor succes, at den nu gentages med de samme 2 rejseledere Annette Rathje og Ulla Rald men til andre områder i Etrurien. De fleste på rejsen er gengangere fra den forrige tur og efter møde i lufthavnen er vi nu på vej. Efter en fin flytur landede vi i Roms lufthavn og kørte derfra videre nordpå mod Firenze.

Vi gjorde holdt i den lille havneby Pyrgi et sted, vi også besøgte sidst vi var her, men dengang var udgravningsområdet oversvømmet og det var kun muligt at se museet. I dag blev der arbejdet på området og vi fik forklaret hvad de fandt, så de gamle efterladenskaber af templerne og de små huse som man ikke ved hvad etruskerne har brugt til. Spændende at følge det igangværende arbejde inden turen fortsatte nordpå via Grosetto og Siena indtil vi nåede vort hotel i Firenze, hvor vi skal bo de næste to nætter. 

Tirsdag 27.september 2016

Museet i Fiesole

Efter morgenmaden kørte vi mod Artiminio for at besøge et lille velindrettet museum, men køreturen blev uventet langvarig på grund af vejarbejde, små byer med smalle ensrettede gader nogle steder måtte bussen ikke køre. Der var også flere steder hvor viadukterne var for lave til at bussen kunne passere dem. Til sidst nået vi frem til byen der lå højt over landskabet med en vidunderlig udsigt, det sidste stykke af vejen gik stejlt op med mange sving og da vejen var ganske smal blev det en svær kørsel. Vi nød at gå rundt på museet og jeg fik også et lille kig på byen.

Det var meningen at vi skulle videre til en spændende grav, men chaufføren måtte opgive på grund af de smalle veje, så vi fik spist frokost ved et stop på motorvejen mod Fiesole en forstad til Firenze for at se et museum og et ruinområde med teater, tempel og bade noget af det stammede fra etruskerne resten fra romertiden. Jeg fik også set rytterstatuen af Garibaldi og Victor Emanuel den 1 som står på byens torv som et minde om Italiens samling i 1859. Da byen ligger højt var det en smuk udsigt over Firenze. Sidst på eftermiddagen vendte vi tilbage til vort hotel i Firenze.

Onsdag 28.september 2016

Monticchiello

Efter morgenmaden og anbringelse af bagagen i bussen gik vi gennem gaderne til museet og så den udmærkede samling af etruskisk kunst. Vi brugte et par timer på udstillingen inden jeg sammen med et par andre gik tilbage mod hotellet. Undervejs gjorde vi hold flere steder hvor første stop var katedralen, der har et flot ydre mens det indre er mere spartansk men smuk i arkitekturen. Over for katedralen lå fødselskapellet med en fin dør der skildrer dåben og over døren ses Jesus dåb. Vi gik videre til næste stop San Lorenzo basilikaen, som vi kun så udefra. Efter en hurtig frokost gik vi det sidste stykke vej til hotellet i rette tid til bussens afgang mod næste stop.

Sidst på eftermiddagen nåede vi frem til Monticchiello en lille by på toppen af et bjerg med en skøn udsigt. I byen er der et projekt i gang med at bevare middelalder byen og beboerne gør et stort arbejde. Vi blev vist rundt af en dansker som bor i byen 6 måneder hvert år og fik fortalt om de forskellige aktiviteter i byen. Da vi havde nydt solnedgangen over bjergene i det fjerne spiste vi aftensmad og efter den forlod vi byen for at køre de få kilometer til Chianciano Terme, hvor vi skulle overnatte. 

Torsdag 29.september 2016

Udsigt fra Pittigliano

Dagens tur gik først til Pittigliano gennem det smukke og afvekslende landskab indtil vi nåede Nekropolen nedenfor byen. Vi gik længere ned i dalen til gravene som er hugget ud i klipperne der består af tuf. Efter turen gennem dalen blev vi kørt op til selve byen, hvor der var tid til en hurtig frokost, inden jeg gik rundt i byen nød udsigten fra toppen af klippen ud over det frodige landskab med floder, skov og vandfald. Jeg så også den gamle cisterne hugget ud af tufklippen og senere også brugt til at opbevare vin. Byen havde små smalle gader med butikker og spændende huse.

Efter frokosten kørte vi til Necropol del Puntone som rummer en del grave stammende fra omkring 700 år før Kristus, et spændende sted som kun sjældent bliver besøgt. Turen fortsatte videre til Viterbo. Vi nåede frem til hotellet efter mørkets frembrud og skal bo her de næste 3 nætter. Aftensmad på en nærliggende restaurant. 

Fredag 30.september 2016

Pavepaladset i Viterbo

Efter morgenmaden gik vi hen til det arkæologiske museum, som lå få minutters gang fra hotellet og så gravfund fra området omkring byen, flere steder har svenskerne gravet og på museet kunne vi finde et billede af udgravnings holdet anno 1962 hvor den daværende tronfølger prinsesse Margrethe og den svenske konge var med på billedet. Der var mange fine fund specielt fra Acquarossa, som vi kørte ud til efter besøget på museet for at se området og spise en god frokost hos ejeren af området.

Vel tilbage til byen var resten af eftermiddagen fri og jeg gik en tur i byen og kiggede på de gamle bygninger, jeg fik også samlet et par cach på turen. En af de bygninger jeg kom forbi var det gamle pavepalads bygget omkring 1257 under pave Alexander den fjerde. Det var hovedkvarter for Curien på det tidspunkt og flere paver er udråbt fra slottet. Om aftenen middag på en nærliggende restaurant og derefter sad vi et par stykker og drak kaffe på tagterrassen. 

Lørdag 1.oktober 2016

Leopardgraven Tarquinia

Dagen begyndte med at vi kørte ud til Barbarano for at gå en tur i det naturskønne område, der rummer en etruskisk necropol hvor gravene er hugget ind i klipperne. Mange af gravene er svært tilgængelige men det lykkedes de fleste af os at komme ned til gravene, heldigvis lå en af gravene højt ved siden af stien så den kunne alle se. Da vi kørte derfra standsede vi ved en meget stor tumulusgrav i udkanten af gravpladsen hvor gravkammeret er ret stort med flere sidekamre.

Turen fortsatte til gravpladsen ved Tarquinia hvor jeg havde et dejligt gensyn med de smukt bemalede grave og jeg fik også lejlighed til at se den nyåbnede grav Tomba del Pulcella hvor der var en fin banket scene. Vi kørte ind til selve byen hvor nogle gik på museet, men da jeg sidste år havde boet i byen og ved den lejlighed havde set museet, foretrak jeg at gå lidt rundt i byen. Der var også tid til hygge på en bar med hvidvin og snacks inden turen gik tilbage til vort hotel i Viterbo.

Søndag 2.oktober 2016

Reliefgraven Cerveteri

Så skulle vi forlade Viterbo og køre videre mod Rom med først et stop i Cerveteri også et skønt gensyn med den fine nekropol med de mange tumulusgrave, hvor vi var nede i flere af dem. Da det var den 1. søndag i måneden, var der gratis adgang til området og de grave, vi var blevet låst ind i sidste år, var derfor lukkede. Frokosten blev indtaget i selve byen hvorefter turen gik videre til Villa Giulia med det dejlige etruskiske museum også et fint gensyn. Også her var der gratis adgang så der var lidt flere besøgende end sidst jeg var der. Efter besøget på museet kørte vi til vort hotel for de næste to nætter. Hotellet ligger tæt på Colosseum.

Mandag 3.oktober 2016

Guden Mars fundet i Todi nu Vatikanet

Fra vort hotel gik vi ned til metroen for at køre til Vatikanet, hvor vi skulle møde lederen af den etruskiske afdeling. Køen udenfor var lang, men heldigvis kunne vi gå direkte ind og efter lidt ventetid kom den mand vi skulle møde. Vi brugte en timestid i samlingen med de mange fine ting. Afdelingen er ofte lukket, og da vi forlod udstillingen lukkede den igen. Det var nu tid til at forlade museet, og vi var et par stykke, der valgte at gå den lange tur tilbage til hotellet efter en hurtig frokost på en nærliggende restaurant, som jeg kendte fra tidligere. 

Efter frokosten gik vi gennem byen tilbage til hotellet via Castel San Angelo, Piazza Navona og Pantheon hvor vi fik en kop kaffe og gik ind i bygningen for lige at beundre den. Turen gik videre forbi Piazza Argentina til Augustus porten lige bag Marcello teatret hvor vi også standsede kort for at kigge nærmere på dem. Da vi nåede frem til Trajansøjlen, skulle vi lige se om vi kunne komme ind i Palazzo Valentini, hvor der under paladset er en udgravet villa. Vi var heldige og kom med på dagens sidste rundvisning en fascinerende oplevelse som bestemt er pengene værd og varmt kan anbefales. Jeg havde læst om den i Sfinx lige inden jeg tog til Italien. Ved sekstiden nåede vi tilbage til hotellet med ømme fødder af den lange gåtur. Om aftenen afslutningsmiddag på en nærliggende restaurant. 

Tirsdag 4.oktober 2016

Forum Romanum

Vi skulle først køre til lufthavnen efter frokost så efter at have pakket kufferten kunne formiddagen bruges til en sidste tur rundt om Forum Romanum for at se hvor langt de var kommet med udgravninger siden jeg var i Rom sidste år. Det har været en dejlig tur med hyggelige medrejsende og to gode og vidende rejseledere. Vejret var godt med sol og kun en enkel regnbyge. Næste år går turen med Antikkens Venner til der romerske Britannien og ja jeg skal bare med på den tur.

Kirsten Christiansen 19.12.2016 18:51

Kære Birgitte!

Det var en dejlig dagbog og godt for mig med alle stednavnene, det er så svært at huske.
Også tak for en dejlig tur og dit samvær.

Knus Kirsten

hanne G-A 11.10.2016 11:08

Hej Birgitte Tak for din beretning - så bliver det lidt lettere at huske det hele! Flotte billeder - meget bedre end mine egne.
På gensyn Hanne G-A

Nyeste kommentarer

03.08 | 07:23

Det er har været en god tur - flot hjemmeside

04.11 | 16:28

Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medt...

30.10 | 16:48

Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!

16.07 | 19:35

hej Birgitte. Dejligt at se dine billeder fra det romerske Britannien. Du f...