Birgitte Dalums Ferieoplevelser

Det Romerske Britannien 2017

Lørdag den 7.oktober

Romersk mur i London

I efteråret 2016 fulgte jeg et kursus på Folkeuniversitetet om romerne i Britannien og fik der at vide, at der ville blive arrangeret en tur til nogle af de steder som der var blevet undervist i med klassisk arkæolog Ulla Rald og cand. mag Jan Carlsen. Rejsen blev hurtigt udsolgt og nu er gruppen på vej til London. Vel ankommet til lufthavnen og efter at have ventet lidt på bussen kørte vi til London for at besøge Guildhall og museum of London med flere ting fra romertiden, men på grund af trafikproblemer med afspærring af det meste af det centrale London på grund af demonstration og færdselsuheld var det umuligt at komme frem til museerne, så vi måtte nøjes med at se et stykke af den gamle romerske mur i nærheden af Tower inden vi nåede frem til vort hotel, aftensmad på hotellet med hygge bagefter på værelset. 

Søndag den 8.oktober

Gammel Romersk vase fundet i Colchester

Straks efter morgenmaden kørte vi mod Colchester en tur på et par timer, da vi ankom til byen, besøgte vi den gamle romerske byport og fik et vue langs bymuren der er rimelig velbevaret inden vi kørte til det arkæologiske museum med mange fine fund fra romertiden. Museet ligger i en velbevaret borg fra middelalderen og under museet ligger rester af den gamle romerske by. Vi besøgte ruinerne under jorden spændende sted, inden vi gik op på toppen af borgen for at nyde udsigten over byen.

Den medbragte frokost blev indtaget på vej til næste by St. Albans hvor vi besøgte museet og et teater fra den gamle romerske by Verulamium. På museet havde jeg et dejligt møde med Margaret, som jeg havde rejst med i New Zealand for et par år siden. Vi havde et par hyggelige timer, inden jeg skulle videre med resten af selskabet. Vi kørte dog ikke ret langt før det elektriske anlæg i bussen satte ud heldigvis lige uden for en pub, hvor vi kunne få forfriskninger medens bussen blev repareret. Efter en time der var bussen klar til at køre videre og vi nåede frem til vort hotel midt om aftenen. 

Mandag den 9.oktober

Mon bussen er høj nok?

Efter morgenmaden gik turen videre mod Bath med flere stop undervejs først til Lullingstone for at se en gammel romersk villa, vejen dertil var besværlig og vi kørte lidt rundt inden vi fandt en vej ind, hvor vi dog først skulle over en flod hvor vejen var lagt en halv meter under vand så der skulle lige måles om bussen kunne køre igennem vadestedet. Vel fremme ved villaen gik vi rundt og kiggede på indretningen så et fint mosaik gulv og en film om hvordan villaen havde set ud.

Næste stop var Bignor, som ligger i en smuk natur også her en romersk villa med mange fine mosaikker, jeg lagde især mærke til de fine mosaikker at gladiatorer i forskellige former for kampe samt en fin Venus mosaik. Sidste villa vi besøgte var den meget store i Fishbourne hvor kun halvdelen af villaen er udgravet resten ligger under huse, også her så vi en film hvor vi fik et indtryk af hvordan den har set ud inden vi gik rundt i det udgravede område.

Efter besøget i Fishbourne kørte vi til Portchester for et kort stop ved muren af en gammel romersk borg inden turen gik videre mod Bath, som vi nåede sidst på aftenen, der var vejarbejde og ensretning så vi kørte lidt rundt i byen, inden vi fandt ind til hotellet sultne og trætte.

Tirsdag den 10.oktober

Romerske bade i Bath

Hele dagen skulle vi være i Bath, og efter morgenmaden gik vi hen til de romerske bade for at besøge dem. For mig var det et dejligt gensyn idet jeg havde været der for 3 år siden dengang i regnvejr, men denne gang var det tørvejr det meste af dagen, jeg fik en fin tur gennem badene med den udmærkede audioguide og mange steder var der fine computer animationer der viste livet i byen i romertiden.

Efter turen rundt i badene besøgte jeg den fine katedral med mange smukke glasmosaikker, det er for øvrigt i forgængeren til katedralen Saxon kirken at den første konge over hele England kong Edgar blev kronet i 973. Efter besøget her tid til frokost.

Efter frokosten gik jeg en 3 timer lang tur på gangstien langs floden inden jeg gennem et par parker vendte tilbage til hotellet til et lille hvil inden aftensmaden på en nærliggende restaurant. 

Onsdag den 11.oktober

Chedworth Romerske Villa

Vi skulle nu forlade Bath for at køre videre nordpå med første stop Chedworth romerske villa beliggende i en skov. Det sidste stykke af vejen dertil var så smal at der kun lige var plads til bussen men det lykkedes at komme helt frem til villaen. Der er arkæologer om sommeren i gang med at restaurere villaen hvor der er fundet flere fine mosaikker gulve og fundamenter til flere af rummene. Her var der tid til en kop kaffe inden den lange køretur til York hvor vi var fremme først på aftenen tidsnok til at besøge den nærmeste pub hvor der var fin og billig aftensmad. 

Torsdag den 12.oktober

York

Yorkminster ligger i gå afstand fra hotellet, og efter at have sat kufferten ind i bussen, gik vi ned til katedralen og om bag den for at komme op og gå en tur på bymuren som her er bygget oven på den gamle romerske mur inden det var tid til at komme ind i katedralen som jeg har besøgt før. Efter at have kigget på statuen af kejser Konstantin og den restaurerede romerske søjle uden for gik vi ind i katedralen og ned i kælderen under kirken for at se ruinerne af den gamle romerske helligdom under kirken. Derpå gik jeg op i kirkerummet for at gense nogle af de ting jeg kunne huske fra mit sidste besøg i den.

Turen fortsatte gennem byen af de små stræder inden jeg efter en hurtig frokost nåede frem til Jorvik vikinge center hvor jeg fik en god og instruktiv tur gennem en landsby som den kunne have set ud i vikingetiden oven i købet med dansk tale i audioguiden inden jeg nåede frem til udstillingen af de ting fra vikingetiden der er fundet i York. Turen gik videre til hotellet med et par afstikkere undervejs for at se den katolske kirke, landevejsrøveren Dirk Turpins grav samt et gammelt tårn, hvor jeg gik op for at nyde udsigten over byen inden jeg var fremme ved bussen for at fortsætte til Newcastle hvor vi skal tilbringe de næste par nætter.

Fredag den 13.oktober

Housesteads romerske fort

Vejrudsigten lovede regnvejr på udflugten til Hadrians mur, hvor vi havde en engelsk guide med i bussen som vidste meget om muren. Formiddagen holdt dog tørvejr til de første to stop ved dels en del af muren dels ved et af de mange byer undervejs hvor vi gik en tur rundt i ruinerne. Da vi nåede frem til vort frokost sted var det begyndt at regne, og det tog til mens vi spiste frokost, og ved ankomsten til Housesteads silede regnen ned så på med regnslaget.

Housesteads ligger smukt placeret højt over landskabet, så vi fik en god vandretur op til området. Selv i regnvejret var der en fin udsigt over landskabet og en del af muren. Vi gik rundt i ruinerne og fik hørt om livet i fortet på romernes tid. Selve muren er bygget under kejser Hadrian i år 122 og kan mange steder anes i landskabet selv om bønderne har taget sten derfra til deres huse og kirker. Mens vi gik rundt her holdt regnen op. Ved det næste stop var det tørvejr da vi gik rundt i Chester roman fort der fungerede som at afslapnings og helse center for de romerske soldater, der var også rester af en gammel romersk bro over floden. Regnen begyndte igen og ved det sidste stop var vi kun nogle få der i regnvejret gik hen til en Mitras helligdom inden vi kørte tilbage til hotellet de fleste noget mudret til.

Lørdag den 14.oktober

Vindolanda

Turen skulle nu fortsætte mod Lake District, men forinden skulle vi se et spændende fort ved Hadrians mur nemlig Vindolanda der stadig er under udgravning og da det så ud til regn tog jeg de snavsede bukser på, og ganske rigtigt ved første stop ved det romerske militær museum regnede det lidt. Heldigvis skulle vi være indenfor for at se en udmærket film om Hadrians mur samt se nogle af de våben der var fundet ved muren. Da vi kom ud derfra var regnen hørt op og på vejen til Vindolanda kørte vi omkring et udsigtspunkt for at få et kig på muren.

Ved Vindolanda begyndte det at regne igen, så hurtigt gennem området til restauranten for at få frokost og se det udmærkede lille museum i håb om at regnen var holdt op når vi kom ud igen og heldigvis var den det. Vindolanda blev først opdaget i 1973 og udgravningerne er stadig i gang spændende at gå rundt i det store område og se omrids af beboelse forretninger og bade anlæg. Nogle af husene var ret store for tiden og har muligvis været beboet af den øverstkommanderende, et af husene har muligvis været beboet af Kejser Septimius Severus under hans besøg ved muren omkring år 211 efter Kristus. Efter besøget her kørte vi videre til Windermere hvor vi skulle bo de næste par dage. 

Søndag 15.oktober

Hardknott Ford

Efter morgenmaden stod minibusserne klar til at tage os på en spændende tur rundt i en del af Lake District gennem smalle veje hvor to biler ikke kunne komme forbi hinanden men måtte bruge nærmeste vigeplads. Turen gik opad af de snoede veje gennem 2 pas det ene sted noget tåget det andet stejlt indtil vi nåede op til Hardknott romerske fort som ligger i ca. 400 meters højde med en skøn udsigt over bjergene og mod passet. Efter at have forceret den noget sumpede vej op til fortet, gik vi rundt og kiggede på ruinerne og jeg prøvede at forestille mig hvordan livet havde været i denne udørk. Vel nede ved busserne kørte vi videre gennem det smukke landskab inden vi vendte tilbage til hotellet til en sen frokost på en nærliggende café.

Om eftermiddagen gik jeg en lang tur omkring den nærliggende golfbane inden en hyggelig afskedsmiddag på hotellet.

Mandag 16.oktober

Lake District

Lige tid til en tur rundt i byen inden kørslen til lufthavnen for at rejse hjem. Der var dårligt vejr med storm på vej og vi mærkede en del turbulens de første minutter efter at flyet var lettet fra lufthavnen i Manchester men havde ellers en fin flyrejse hjem. Selve turen rundt i England var lærerig med mange spændende ting at se og alle steder fik vi fin forklaring om det vi så af Ulla og Jan. Det var som altid en fornøjelse at rejse med Antikkens venner. 

Flere fotos kan ses på dette link

hanne Groth-Andersen 30.11.2017 17:46

Hej Birgitte
har gået og ventet på din dagbog via Antikkens venner - men har så fundet den her. Dejligt!
Mange hilsner
Hanne

Torben Svendrup 27.11.2017 08:52

Flot og informativ side.

Nyeste kommentarer

03.08 | 07:23

Det er har været en god tur - flot hjemmeside

04.11 | 16:28

Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medt...

30.10 | 16:48

Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!

16.07 | 19:35

hej Birgitte. Dejligt at se dine billeder fra det romerske Britannien. Du f...