Birgitte Dalums Ferieoplevelser

Kreta 2006

Kreta 30082006-07092006

30-08-06 : I 1963 var jeg for første gang i Grækenland på rundrejse sammen med mine forældre. Et af de steder jeg besøgte dengang var Kreta. Vi sejlede dengang fra Piræus til Heraklion og retur. Vi overnattede på båden og lå 2 dage i Heraklions havn. Vi fik set museet og Knossos. Jeg var betaget og har altid ønsket at komme tilbage til stedet. Først nu byder lejligheden sig til at rejse dertil og i morgen går turen dertil. Jeg glæder mig.

Stranden ved Hersonissos

Afrejsen

31-08-06 : Tidligt op, da jeg skulle være i lufthavnen kl.5. Jeg parkerede samme sted som da jeg rejste til Rom og gik det korte stykke til terminal 2 til indcheckningen. Selve flyveturen gik uden problemer, men ved ankomsten til lufthavnen tog det næsten 2 timer med bagagen fordi båndet hele tiden gik i stå.

Endeligt kom jeg til hotellet. Det ligger perfekt i den stille ende af strandpromenaden lige ved havn, fortovscafeer og en strand. Resten af dagen blev brugt til at udforske byen og planlægge morgendagens program.

Hersonissos

Heraklion

01-09-06 : Jeg vågnede allerede kl. 7 kun for at opdage, at hotellet først serverer morgenmad kl 9, brød kunne heldigvis købes i nærliggende supermarked kl 8. Jeg skal selv sørge for måltider har køkken, så jeg må nok købe ind til morgenmad aftenen før.

Efter morgenmaden gik jeg ned til havnen og nød naturen og besøgte ruinerne af en byzantinsk basilika.

Jeg havde besluttet at gå til informationsmøde, men det var spild af tid. Guiden indfriede mine forventninger om inkompetence og godt jeg har lagt mine egne planer. Fik dog tilmeldt mig to udflugter med lokale guider, det kan kun være bedre. Når man er guide på Kreta bør man dog mindst have en historisk viden om øen og ikke placere ødelæggelsen af Knossos 500 år for tidligt eller hvad med at sige Tyrkerne forlod øen i 1700-tallet når de i følge datidens aviser forlod øen omkring 1890!

Straks efter mødet tog jeg ind til Heraklion for at se det arkæologiske museum. Jeg brugte et par timer på dette. Nej hvor var der mange spændende ting: diskosen fra Faistos, slangegudinderne og mosaikkerne fra Knossos som nogle af højdepunkterne. Også de små segl de brugte var fine.

Efter besøget spiste jeg frokost inden jeg vandrede rundt i de små gader på vej til Ikonmuseet, som har til huse Ekaterinakirken som er bygget år 1555. Der var en udsøgt samling af ikoner malet for 200-500 år siden, virkelig en oplevelse at se. Ved siden af museet ligger Agios Minas katedralen, den besøgte jeg selvfølgelig for at beundre udsmykningen. Derfra gik jeg videre gennem gaderne fandt en café, hvor jeg drak kaffe, fortsatte derefter ned til havnen, hvor fortet lige var lukket. Jeg kørte derpå med bus tilbage til Hersonissos, en dejlig køretur gennem små byer. Jeg var træt og øm i fødderne da jeg kom tilbage til hotellet, så aftensmaden blev indtaget på fortovsrestauranten ved hotellet. Derpå i seng, i morgen gælder det Knossos.

Tituskirken Heraklion

Knossos

02-09-06 : Jeg vågnede igen tidligt, spiste morgenmad på terrassen og 8.30 gik jeg gennem de mennesketomme gader, mødte kun enkelte fulde unge mennesker på vej hjem fra diskotek! Tog først bus til Heraklion, skiftede til bus til Knossos og stod efter mere end fyrre års forløb ved dette dejlige sted. En del var forandret udenfor udgravningen, men indenfor så det ud som dengang, dog flere mennesker. Jeg gik rundt i tre timer på området idet jeg hele tiden læste om tingene i den litteratur, jeg havde medbragt. Desværre kunne jeg denne gang ikke komme ind i områdets flotteste rum dronningens værelse med de berømte delfiner malet på vœggen, da rummet var under restaurering, kongens tronsal var heldigvis åben, så den fik jeg da set. Da jeg kom ud derfra, var jeg sulten og heldigvis ligger der flere taverner lige uden for.

Efter lunch tog jeg bussen tilbage til hotellet, fik et bad og tog derefter rundt i en time med et lille turisttog op i de små landsbyer bag ved feriestedet, en dejlig tur.

Aftensmad på hotellet som vanligt.                

Knossos

Spinalonga

03-09-06 : I dag skal jeg på udflugt med Tjæreborg, ikke fordi de kan fortælle mig noget, men af hensyn til transporten, så jeg stod tidligt op og gik ned til deres luksushotel, for at stige på bussen til Agios Nicolaos. Herfra videre i båd til Spinalonga. Øen har været beboet siden oldtiden er ikke særlig stor. Venetianerne har befæstet den, siden også tyrkerne. Fra ca. 1900-1957 var øen en spedalskhedskoloni for hele Grækenland. Der blev bragt fornødenheder ud til de syge, men de måtte ikke rejse derfra. Da sygdommen er blevet sjældnere er kolonien nedlagt. Efter at have hørt få minutter på guidens forkerte oplysninger gik jeg selv videre på området. Det er nu et arkæologisk udgravningsområde på grund af de mange bygninger fra middelalderen. Derfra sejlede båden til en strand, hvor der var tid til badning medens besætningen lavede grillmad til os. Fint. Efter frokosten sejlede båden tilbage til Agios Nicolaos hvor busserne ventede på at køre os tilbage til hotellerne. En dejlig dag. Middagen som sædvanligt på hotellet, de har nu en god restaurant.

Spinalonga

Rundt i Hersonissos

04-09-06 : Dagen var afsat til mest afslapning, så jeg spiste sent morgenmad. Da jeg havde spist, gik jeg en lang tur langs stranden ca. 3 kilometer til et lille frilandsmuseum, der illustrerede hvordan beboerne på Kreta levede for 50 år siden før masseturismen. Et hyggeligt lille museum. Derfra tog jeg bussen til Mallia for at se udgravningen af det minoiske palads, ikke så stort som Knossos, men alligevel interessant. Tog bussen tilbage og spiste frokost på en restaurant, som jeg fandt den første dag, de er bedst til is, men jeg har også fået en god snak med servitricen, som har givet mig de oplysninger om byen som guiderne ikke har kunnet give.

Efter frokosten gik jeg tilbage til hotellet for et hvil.

Senere gik jeg op til et turistkontor for at købe en tur til Phaistos til på onsdag. På vejen kom jeg forbi lægeklinikken, han stod udenfor. Vi faldt i snak og han inviterede mig indenfor til en drink og rundvisning. Klinikken lignede meget hjemlige klinikker.

Da jeg kom tilbage til hotellet, gik jeg i vandet sammen med et par Nordmænd som også bor på hotellet, dejligt varmt vand. Resten af tiden inden aftensmaden sad jeg og læste på min terrasse lige ved siden af poolen.

Frilandsmuseet i Hersonissos

Jeepsafari

05-09-06 : I dag hed udflugten jeep safari. Blev hentet tidligt om morgenen i en jeep, hvor der var plads til otte passagerer og så gik turen af sted gennem nordkystens badebyer via Agios Nicolaos til en olivenfabrik, hvor der blev vist hvordan man laver olivenolie. Der var nu seks biler samlet, de blev ført af dels englændere dels grækere. Jeg var i den forreste bil med lederen af udflugten så vi kørte forret hele tiden. Kort efter at vi havde forladt fabrikken begyndte eventyret. Bilerne kørte bort fra den asfalterede vej og fortsatte af små snoede grusveje op i bjergene. Det var en fantastisk tur med smuk udsigt og hullede veje. Vi så ørne, geder og spændende planter inden vi endte på Lassithi sletten for at spise frokost.

Efter frokost gik turen videre over sletten til hulen, hvor Zeus efter mytologien er født. Jeg gik ikke op til hulen der var for mange trappetrin og det var varmt, så jeg blev ved cafeen forneden og drak iskaffe. Undervejs til hulen spurgte guiden om der var nogen der kendte historien og dum som jeg var, sagde jeg ja, hvorefter jeg måtte fortælle hele historien på engelsk for de andre, nå jeg slap godt fra det alle klappede.

Vi kørte videre over sletten, som tidligere var berømt for sine mange vindmøller, men efter alle har fået elektricitet fungerede vindmøllerne ikke mere. Efter sletten gik turen igen op over bjergene på grusveje med vidunderlig udsigt over landskabet inden vi kom tilbage til hotellet. Der var lige tid til at gå i vandet inden solen gik ned. Aftensmad på hotellet.

Lasithisletten uden vindmøller

Faistos

06-09-06 : Inden jeg tog til Kreta, havde jeg bestemt, at Faistos skulle jeg se. Det kunne Tjæreborg ikke hjælpe med, så jeg fandt et lokalt bureau og bookede en tur. Den gik først til Gortys, som er en romersk by med teater, torve og et tempel. Kun teateret var det muligt at se. Lige bag dette var der en væg med en gammel lovtekst den ældste i Grækenland. Den indeholder regler om handel, familie.

Ved indgangen en stor Basilika fra år 400 efter Kristus rejst over disciplen Titus, som fulgte Paulus på hans rejser og døde her næsten 90 år gammel.

Derfra gik turen videre til Phaistos, som ligger smukt på toppen af en højderyg og stammer fra Minoisk tid og er kong Minos' brors palads. Det blev ligesom Knossos ødelagt ca. 1200 før Kristus. Det var varmt at gå rundt i området men jeg ville ikke have undværet dette besøg. Ikke lang derfra ligger en minoisk villa, men den var der ikke tid til at besøge.

Bussen kørte videre til Matala, en dejlig strand med tid til at spise og bade.

På vej tilbage kørte bussen op i bjergene til en lille by Zoras, for at besøge en kilde med fint vand. Selve området var utrolig smukt med en dejlig udsigt. Turen fortsatte gennem den ene lille bjergby efter den anden indtil jeg nåede tilbage til hotellet godt træt. Aftensmad på hotellet.

Faistos

Hjemrejse

07-09-06 : Sidste dag inden hjemturen om aftenen. Jeg havde sørget for at jeg kunne beholde værelset indtil jeg blev hentet af bussen og dagen gik med afslapning, læsning og bade indtil kufferten skulle pakkes.

Merete Stadager 03.03.2018 22:43

Hej Birgitte
Tak for beskrivelse og medfølgende billeder. Som at være der igen.
Mvh Merete Stadager

Nyeste kommentarer

03.08 | 07:23

Det er har været en god tur - flot hjemmeside

04.11 | 16:28

Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medt...

30.10 | 16:48

Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!

16.07 | 19:35

hej Birgitte. Dejligt at se dine billeder fra det romerske Britannien. Du f...