Birgitte Dalums Ferieoplevelser

Rundrejse Grækenland 2019

Lørdag den 13.april

Akropolis

Da jeg gik i gymnasiet tog mine forældre mig med på rundrejse i Grækenland, hvor jeg fik set de fleste vigtige steder fra antikken. Senere har jeg været i Athen og Delfi men da Klassikernes rejseforening havde en rejse rundt til flere af de steder hvor jeg var som ung, bestemte jeg mig for at tage med på turen og i dag begynder turen rundt de kendte steder.

Flyet var en time forsinket da vi kom frem til Athens lufthavn så det blev en noget sen aftensmad i Plaka området inden jeg kunne gå i seng efter en lang dag.

Søndag den 14.april

Erechtion

Efter morgenmaden mødtes vi alle til formiddagens byvandring, hvor vi undrede os over at der næsten ingen trafik var, det viste sige at mange af de store veje i byen var spærret på grund af Athen Marathon, som var begyndt i Marathon med opløb ved Syntagma pladsen, så vi kom hurtigt over de brede gader. Første stop var ved de 3 neoklassiske bygninger tegnet af brødrene Christian og Theophilus Hansen, flotte bygninger side om side. Derpå besøg på Nationalhistorisk museum inden turen sluttede ved Syntagma Pladsen med Parlamentet.

Efter frokosten var der først tid til et dejligt gensyn med Akropolis hvor jeg har været et par gange før, fin rundgang med god fortælling om templerne af rejselederne. Vi gik ned fra Akropolis og forbi Dionysos teatret og Herodes Atticus Odeon for at besøge det nye Akropolis Museum, som var en god oplevelse og godt bygget. Om aftenen spiste jeg aftensmad med familie som tilfældigvis var i Athen samtidig med mig hyggeligt

Mandag den 15.april

Hefaistos templet

Denne dag skulle vi forlade Athen, men inden brugte vi formiddagen til en rundvisning på Agora grækernes torv, hvor folkeforsamlingen holdt møde og hvor det græske demokrati begyndte. Vi fik en fin tur rundt i området med gode fortællinger undervejs specielt ved templet for guden Hefaistos med reliefferne med sagnet om Theseus bedrifter og ved Attalos Stoa som er fint restaureret og hvor der er et museum med fund fra området. Derefter gik vi til det romerske Forum med vindenes tårn med de 8 vindguder.

Efter frokost gik jeg langsomt tilbage til hotellet undervejs besøgte jeg et par af de fine byzantinske kirker som der er mange af i byen. Midt på eftermiddagen kørte vi i bus mod Delfi. Om formiddagen havde vejret artet sig, men da vi kørte ud af byen begyndte det at regne. Det regnede på det meste af køreturen tiden gik hurtigt og undervejs fik vi fortalt fortællingen om Ødipus og om Apollon inden vi nåede frem til vort hotel i Delfi også her regnede det, forhåbentlig bliver der tørvejr i morgen når vi skal besøge helligdommen.

Tirsdag 16.april

Athens skatkammer

Vågnede tidligt til dejligt solskinsvejr og med en fin udsigt i morgensolen over bjergene, dalen og den Korinthiske bugt nøjagtig som jeg husker det fra tidligere besøg i Delfi. Turen gik først ud til helligdommen for Athene Pronaia med resterne af rundtemplet også kaldet Tolos. Derefter gik vi op til helligdommen for Apollon hvor også det berømte orakel holdt til og hvor verdens nagle også var. Undervejs fik vi en fin forklaring om stedet samt nogle af de berømte orakel svar som Pythia var kommet med. Pythia er navnet på kvinden, som når hun var i trance kom med sine råd. Turen sluttede oppe ved teatret hvorfra der en pragtfuld udsigt over ruinområdet og landskabet. Så var det tid til gensynet med det fine museum hvor fundene fra området befinder sig også her fine forklaring, museets højdepunkt var så afgjort den berømte vognstyrer fra omkring 400 år før Kristus velbevaret og udført af bronze.

Frokosten blev indtaget i Delfi med en skøn udsigt over dalen og Korinthiske bugt. Efter frokosten kørte vi langs Korinthiske bugt til broen over vandet til Peloponnes og videre langs vandet, inden vi nåede frem til vores hotel i Olympia, hvor jeg ikke har været siden 1963 spændende at se hvordan udgravningsområdet har forandret sig siden da.

Onsdag den 17.april

Igen en dejlig morgen med solskinsvejr og efter morgenmaden tjekkede vi ud fra hotellet og kørte den korte vej til udgravningsområdet i Olympia. Der var sket meget i området siden jeg sidst havde været der mere var udgravet. Vi fik en god rundvisning, hvor vi først koncentrerede os om det hellige område med resterne af en Tolos samt af Zeus og Hera templerne hvoraf sidstnævnte var ret velbevaret. I Zeus templet stod der i oldtiden en berømt statue af guden i guld og elfenben lavet af Fidias. Statuen var kendt som en af oldtidens 7 underværker. Det er iøvrigt på offeralteret foran Hera templet at den olympiske flamme bliver tændt. Efter det hellige område gik vi ud på stadion, hvor oldtidens olympiske lege foregik, og hvor adskillige turister lige skulle afprøve løbebanen. Vi tog også et kig over stedet hvor hippodromen lå i oldtiden inden vi gik ind på det nærliggende museum og så de mange fine fund bl.andet Praxiteles fine statue af Hermes med Dionysos barnet.

Efter frokost kørte vi til Nauplion og after at vi var blevet indlogeret på hotellet gik jeg en tur i den gamle bydel inden der var tid til aftensmad på en nærliggende restaurant.

Torsdag den 18.april

Teatret i Epidaurus

Igen i dag var vi heldige kun regn mens vi sad I bussen ellers var solen fremme. Vi kørte først til Epidaurus for at besøge det imponerende teater udhugget i klippen og med fin akustik og med en god udsigt fra området over landskabet. Den nærliggende helligdom for guden Asklepios fik vi også besøgt inden vi kørte til Mykene hvor jeg fik et fint gensyn med løveporten og borganlægget som måske har været, Agamemnons bolig. Udsigten fra toppen af borgen var flot. Næste stop få hundrede meter fra løveporten var det imponerende Atreus skatkammer hvor den berømte guldmaske er fundet. Når man så hvor store de sten er som er, brugt til bygningen af gravkammeret, kan man kun beundre bygmestrene i oldtiden.

Efter frokosten kørte vi videre til gamle Korinth som vi dog kun så udefra, da der var lukket. Et stop ved Korinthkanalen blev der også tid til inden vi kørte til vort hotel i Athen.

Fredag den 19.april

Agamemnons guldmaske

Her på den sidste dag inden hjemrejsen i morgen gik vi efter morgenmaden til det arkæologiske museum og fik en fin rundvisning af de to kompetente guider vi har haft med på turen. Jeg har besøgt museet 2 gange før og det var rart at gense det specielt fundene fra Atreus skatkammer med den flotte Agamemnons guldmaske og den store bronzestatue af guden Zeus. Der var mange andre statuer og vaser samt fund fra Akrotiri ruinbyen på Santorini som jeg besøgte for et par år siden.

Eftermiddagen var fri så jeg gik en tur fra museet til Akropolis videre omkring Agora og det romerske Forum inden jeg vendte tilbage til hotellet for et hvil inden aftensmaden som blev indtaget ved Agora med udsigt mod Akropolis.

Lørdag den 20.april

Akropolis

Så var det tid til at pakke kuffert og køre til lufthavnen for at flyve hjem til Danmark efter en skøn tur rundt til de klassiske steder i Grækenland. Rejsen godt planlagt og under hele turen fik vi fin information af de meget vidende guider så jeg kan kun anbefale at tage til Grækenland med Klassikernes rejseforening eller også på en af de andre rejser foreningen udbyder.

Nyeste kommentarer

03.08 | 07:23

Det er har været en god tur - flot hjemmeside

04.11 | 16:28

Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medt...

30.10 | 16:48

Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!

16.07 | 19:35

hej Birgitte. Dejligt at se dine billeder fra det romerske Britannien. Du f...