Birgitte Dalums Ferieoplevelser

Paris 2005

Paris 290405-060505

29-04-05 : Tidligt om morgenen afgang til Kastrup og efter en times forsinkelse på grund af baggageproblemer fin flyvetur til Paris. Ankomsten til Charles de Gaulle lufthavnen var bedre end sit rygte, jeg fandt uden problemer toget til Paris og nåede med en times forsinkelse frem til mit hotel perfekt beliggende i Latinerkvarteret tæt på et par gode cafeer med dejlig kaffe.

Efter et kort hvil begav jeg mig af sted på min 1.udflugt ned til Pont Neuf, hvor jeg steg på en båd og fik en dejlig sejltur ned af Seinen. Turen varede en time og var en god start på ferien.

På vej tilbage til hotellet gjorde jeg holdt ved en af cafeerne ved hotellet og fik en god cappuccino.

Efter et hvil med planlœgning af morgendagens oplevelser var det tid at finde et sted, hvor jeg kunne spise aftensmad.

Tœt på hotellet fandt jeg en hyggelig restaurant og fik en dejlig aftensmad, først bagefter opdagede jeg at det var en af byens kendteste restauranter, nemlig Procope. Efter aftensmaden gik jeg i seng for at være frisk dagen efter.

Notre Dame m.m

30-04-05 : Hotellet tilbød morgenmad på sengen med samt en gratis morgenavis, så kl. 07.30 stod morgenmaden udenfor døren. Herligt.

Efter morgenmaden tog jeg fat på dagens program, idet jeg gik Saint-Chapelle, en utrolig smuk kirke bygget i 1248. Glasmosaikkerne er nogle af de smukkeste, jeg har set beskrivende både der gamle og nye testamente.

Efter denne oplevelse skulle Notre Dame studeres også en flot kirke med mange glasmosaikker. Da jeg kom ud fra den sidste kirke, var jeg kaffetørstig og fandt en hyggelig fortovsrestaurant med udsigt til Notre Dame.

Derefter skulle oldtiden studeres. På pladsen foran Notre Dame er der en krypt med fund fra romertiden med en god forklaring. Der var små modeller så man kunne se hvad husene var brugt til, samt spotlys så man kunne finde stederne på ruinerne. Desuden var de gamle gader markeret i krypten. Oppe på pladsen foran Notre Dame var de gamle gader ligeledes aftegnet i flisebelægningen og det lykkedes mig at finde vejene også der.

Vejret var varmt, så derefter gik jeg ned på kajen langs Seinen og læste en times tid, mens jeg spiste en sandwich.

Klokken var nu 14., og mindesmærket fra 2. Verdenskrig var nu åbnet, så det skulle lige beses, inden jeg fortsatte over Ile St-Louis op til det danske galleri for at overraske Maria Lund. Hun blev glad for at se mig, og vi sad og snakkede en times tid afbrudt af kunder. Jeg havde selvfølgelig taget kager med til kaffen.

På vej tilbage til hotellet besøgte jeg Conciergeriet, som har fungeret som fængsel fra 1600-1900. Det var her Marie Antoinette, Danton og Robespierre samt mange andre sad fængslet inden de blev henrettet. Et skræmmende sted. Jeg så Marie Antoinettes værelse, den lille gård, hvor hun kunne trække frisk luft, samt det rum hvor Girondinerne tilbragte deres sidste nat inden de blev henrettet.

Om aftenen gik jeg til café Lipp for at spise aftensmad, hyggeligt rum men ikke specielt god mad. Derpå I seng.

St.Martin kanalen og Sacre Coeur

01-05-05 : Denne dag er helligdag i Frankrig, og alle museer er lukket. Vejret var pragtfuld med sol og 25 grader lige en dag til sejltur, så jeg tog tidligt af sted til Bastillepladsen, hvorfra kanalturen på St. Martin kanalen begyndte. En spœndende sejltur på ca. 3 timer gennem tunneller og i alt 6 sluser hvor skibet blev hœvet ca. 2-6 meter hver gang. Turen sluttede i Parc de la Villette, et sted hvor pariserne tager på søndagstur med deres børn. Jeg tog dog videre derfra til Montmartre, hvor jeg spiste frokost med udsigt til Sacre Coeur.

Efter frokosten gik jeg op til kirken for at nyde den dejlige udsigt udover Paris og se kirkerummet. Derefter en tur rundt i området for at se på folkelivet specielt på Place du Tertre, hvor portrætmalere og papirklippere havde travlt med at forevige turister. Derpå gik jeg tilbage til kirkepladsen for endnu engang at nyde udsigten over Paris inden jeg begav mig til metrostationen Abessa for at køre tilbage til området ved Seinen.

Jeg stod af ved Place de la Concorde, beundrede pladsen inden jeg fortsatte ind i Jardin des Tuilleries. Haven er dejlig fredfyldt trods mange mennesker. Børnene sejlede med små sejlbåde i de små søer inde i haven. Jeg nød en cappuccino i en af de udendørs restauranter, inden jeg fortsatte op til Louvre. Jeg fik set bygningen udefra inden jeg gik over kunstnernes bro tilbage til hotellet.

Efter en times hvil var det tid til at finde et sted at spise aftensmad. Valget faldt på en nærliggende vinbar Au Chai de L'Abbaye, hvor jeg fik en god løgsuppe med rødvin og efter dette en dessert inden kaffen hjemme på vœrelset medens morgendagens oplevelser skulle planlægges. Igen en god dag med dejligt vejr.

Louvre

02-05-05 : Dagen var afsat til Louvre, så tidligt af sted for at komme ind straks dørene blev åbnet. Godt jeg ikke skulle stå i kø for at købe billet, for der var mange mennesker. Jeg havde lagt en plan for, hvad jeg ville se, så jeg stilede straks hen til den egyptiske samling og brugte en del tid på den. Desværre var halvdelen af samlingen lukket, så jeg fortsatte hurtigt til antikken, for at se Venus fra Milo samt metoper fra templet i Olympia. Da jeg var færdig med det meste af antikken var det frokosttid og jeg gik ud i pyramiden for at spise og hvile fødderne.

Efter frokosten gik jeg ind igen for at studere den Mesopotamiske samling. Der var mange spændene fund fra Persopolis, Ninive og Babylon blandt stelen med Hammurabis lov, en del spændene relieffer fra slotte inden turen gik til den romerske og etruskiske samling med fund fra det gamle Italien. Specielt bemœrkede jeg mange spœndende mosaikker fundet i romerske huse. Turen gik videre til resten af antikken for at beundre Nike fra Samotrake.

Så var det tid at følge strømmen for at spilde et par minutter på Mona Lisa, som jeg synes er vildt overdrevet. Jeg kunne meget bedre lide billedet på den modsatte væg af brylluppet i Kana. Men jeg er altså heller ikke til maleriudstillinger, hvis jeg kan undgå dette.

Undervejs gennem museet glædede jeg mig over at betragte Louvres udsmykning i loft og på vægge specielt i det rum der blev kaldt skatkammeret. Jeg beundrede især loftet, hvor jeg kunne følge årets gang i kalenderudsmykningen og i stjernetegnene. Klokken var nu ca. 15, så mine ben var ved at være ømme efter at jeg havde gået rundt på Louvre siden klokken 9 om morgenen. Godt for andre at jeg var alene!

Jeg besøgte boghandelen inden jeg forlod Pyramiden for at se den Afrikanske samling. Derefter havde jeg fået nok museum for den dag og gik til nærliggende stormagasin Samaritaine, ikke for at købe ind, men for at få noget koldt at drikke samtidig med at jeg nød udsigten fra tagterrassen ud over Paris.

Efter et hvil på hotellet fandt jeg en god restaurant på Pl. Michel og fik en god middag. Derefter tidligt i seng, for Versailles stod på morgendagens program.

Versailles

03-05-05 : Dagen var afsat til besøg i Versailles, så jeg stod tidligt op for at tage toget så jeg var fremme ved åbningstid. Det var nemt med toget, jeg skulle bare køre til endestationen. Efter et par minutters gang dukkede det imponerende slot frem. Da jeg havde kort, gik jeg lige ind uden om køen.

Jeg kom igennem det ene flotte rum efter det andet og kom til sidst frem til den berømte spejlsal. Desværre var halvdelen af spejlsalen lukket på grund af restaurering. Den vil være lukket indtil 2007. Det var ærgerligt at jeg ikke kunne se hele spejlsalen, så jeg må komme igen om et par år når arbejdet er færdigt.

Mod ekstra betaling kunne jeg se kongens rum hvor han sov holdt morgentoillette og blev klædt på. Det var dog mest Ludvig den 14. der brugte dette soveværelse. Når han havde lyst til at sove med sin dronning stod han op og gik gennem mange rum medens hoffolkene råbte: kongen går til dronningen. Udover kongens rum indeholdt fløjen også Dauphinens lejlighed som også skulle ses. Han var en meget belæst herre hvilket hans arbejdsværelse vidnede om, det siges at hans bøger blev udskiftet hver dag. I et at hans arbejdsrum var der en flot globus med både jorden og stjernehimlen indtegnet.

Nu var jeg efterhånden træt af at være indendørs så turen fortsatte gennem parken til Grand Trianon hvor jeg så rummene.

Jeg valgte at tage det lille tog tilbage til den store kanal for at spise frokost og nyde parken. Efter frokost gik jeg langsomt op gennem parken til slottet og videre over slotspladsen ned til stationen for at tage toget tilbage til byen.

Da jeg kom tilbage til hotellet tog jeg en time på langs for at hvile fødderne inden jeg gik ned for at mailen hjem på en nærliggende internetcafe. Efter dette gik jeg en tur langs Seinen over til Notre Dame, hvor jeg fulgte med i aftenmessen inden jeg via Pont Neuf vendte tilbage til Rue Dauphine for at finde et sted at spise. Inden for 5 minutters gang fra hotellet ligger der mindst 50 restauranter, problemet er at vælge. Denne aften faldt valget på La Jacobine et lille hyggeligt sted med god mad. Efter at have spist var det tid at vende tilbage til hotellet for morgendagens planlœgning.

Cluny museet og Triumfbuen

04-05-05 : Sov lidt længere denne dag, Cluny museet først åbnede klokken 9.15 og der var kun få minutters gang dertil. Museet havde en fin udstilling af gobeliner specielt den berømte scene med damen og enhjørningen. Samtidigt var der fine romerske bade i underetagen.

Derefter kaffetid og videre via Les Halles forretningskvarter til Champs Elyssé og triumfbuen. Da jeg kom op fra metrostationen ved Triumfbuen styrtede det ned. Godt jeg havde husket paraplyen. Den dag var der mange kraftige regnbyger, så paraplyen var flittigt i brug og jeg havde flere kortvarige cafebesøg.

Nå over til Triumfbuen og op ad 282 trappetrin for at nyde udsigten over byen. Ned igen for at spise frokost inden jeg tog metroen til Trocadera og parken foran med springvand og udsigt til Eiffel tårnet. På vej over til tårnet begyndte det at regne igen, men heldigvis var der en café nede ved Seinen, hvor jeg fik kaffe medes jeg ventede på tørvejr. På grund af vejret og megalang kø opgav jeg Eiffel tårnet og tog videre til Invalide kirken, igen regnvejr da jeg kom op fra metrostationen, men heldigvis igen en café. Da regnen holdt op, gik jeg det korte stykke vej til kirken, som er utrolig flot selv om jeg synes Napoleons sarkofag er rigelig stor. Det så truende ud da jeg kom ud og jeg skyndte mig over til metroen og nåede den inden regnen vœltede ned igen. Jeg var træt og købte derfor fast food på vej fra metrostationen til hotellet, godt der samme, for det regnede resten af aftenen.

Chateau Saint-Germain-en-Laye og Pere Lachaise

05-05-05 : Den sidste dag i Paris var vejret køligt men med solskin og jeg havde lyst til at tage lidt ud af byen, så efter morgenmaden tog jeg toget til Chateau Saint-Germain-en-Laye. Slottet ligger dejligt med en stor park, hvor rododendron blomstrede. Selve slottet er fra 1100-tallet og restaureret under Napoleon den 3. Han bestemte, at det skulle være museum og slottet indeholder nu en stor arkæologisk samling. Specielt lagde jag mærke til et fint romersk mosaikgulv. Desværre var alt forklaring på fransk, så jeg kunne ikke se hvad det forestillede.

Efter frokost tog jeg tilbage til byen og videre til Pere Lachaise og gik rundt på den smukke kirkegård en times tid. Jeg fandt Edith Piaf grav og Jim Morrisons grav. Begge steder lå der mange blomster. Selve gravene var mange steder små monumenter, ja enkelte steder endda kapeller slet ikke som hjemme.

Efter besøget på kirkegården tog jeg ned til Notre Dame satte mig på en café og nød solen og folkelivet. Derefter en sidste gåtur langs Seinen og en sidste sejltur inden aftensmaden. I morgen går turen hjemad igen.

hjem

06-05-05 : Sidste morgen i Paris. Efter morgenmaden blev kufferten pakket inden en sidste tur til Notre Dame for at nyde kirken en sidste gang inden turen gik tilbage til hotellet for at betale. Jeg tog toget til lufthavnen og samme aften var jeg hjemme igen efter en dejlig ferie.

Nyeste kommentarer

03.08 | 07:23

Det er har været en god tur - flot hjemmeside

04.11 | 16:28

Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medt...

30.10 | 16:48

Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!

16.07 | 19:35

hej Birgitte. Dejligt at se dine billeder fra det romerske Britannien. Du f...