Birgitte Dalums Ferieoplevelser

Sct. Petersborg

Fredag 14-10-2011

Jeg havde egentligt planlagt at tage til Tunesien med Antikkens Venner, men på grund af situationen i landet og manglende tilslutning, blev rejsen aflyst, så nu sidder jeg i lufthavnen på vej til Sct. Petersborg med Akademisk rejsebureau, guide Rikke Helms leder af det danske kulturinstitut i Sct. Petersborg.

Vi landede næsten 1 1/2 time forsinket og nåede først frem til hotellet ved femtiden fik hurtigt værelse for kort efter at mødes med afgang til Frelser- og forvandlingskatedralen for at følge med i aftenens gudstjeneste, men på grund af det sene tidspunkt var den næsten slut. Vi gik videre til en danskejet restaurant og spiste en dejlig aftensmad.

Undervejs og på restauranten fik vi fortalt om livet i Rusland og om den udbredte korruption.

Lørdag 15-10-2011

Efter morgenmaden byrundtur med første stop ved Nikolaj klosteret med tilhørende kirke. Kirken er nyligt restaureret med smuk blå maling og gyldne kupler utroligt flot.

Inde i kirken overværede vi slutningen af gudstjenesten inden vi kørte videre forbi Marinskij teatret til Isak katedralen, hvor vi gik en tur i parken ned mod Neva floden for at se statuen af byens grundlægger Peter den Store.

Turen fortsatte over Neva floden til Peter og Paul fæstningen, noget af det første af byen, der blev bygget. Under rundgangen blev kl. 12 og et gigantisk kanonskud blev affyret. Det er der blevet hver dag siden fæstningen blev bygget. Da det var lørdag stillede et militærorkester op på pladsen ved bastionen og spillede et par numre. Midt i området ligger Peter og Paul-katedralen, hvor alle russiske Zarer efter Peter den store ligger begravet. Jeg fik identificeret de fleste inklusive kejserinde Dagmar, som jo blev genbegravet i 2006. Inden vi gik ud af kirken, hørte vi sang med fem munke, som også har optrådt i Danmark.

På vej til frokosten kørte vi forbi statuen af Andrej Saharov, han står med bagbundne arme.

Efter frokosten kørte vi til Blodskirken fik set den smukke kirke udvendig, inden vi selv gik en tur i området. Jeg havde fået øje på den ene ende af en kolonnade og gik hen for at se hvad det var, det viste sig at være Kazynsky katedralen, hvor arkitekten inspireret af Peterskirken havde bygget en kolonnade omkring en mindre plads. Jeg gik ind for at se kirken, smuk med mange søjler af Finsk granit. Der var altergang, som jeg fulgte lidt med i, inden jeg gik tilbage til bussen for at køre til hotellet.

Hjemmefra havde jeg bestilt operabilletter på Marinskij teatret til to forestillinger, så tidligt på aftenen tog jeg af sted for at nyde min yndlingsopera Verdis Rigoletto, fin opsætning og gode sangere. Efter forestillingen gik jeg hjem til hotellet.

Søndag 16-10-2011

Denne dag skulle vise sig at bliver kontrasternes dag. Efter morgenmaden blev vi kørt ned til den store runde plads foran Vinterpaladset for at beundre bygningen udvendig. Den er i ny klassisk stil med søjler, der er hvide, mens facaden er grønmalet og med statuer af græske guder på taget.

Indendørs rummer Vinterpaladset nu en stor kunstsamling fra hele verden. Med en fremragende dansktalende russisk guide blev vi vist rundt i de rum, vi kunne nå på godt to timer. Vi gik gennem de flot udsmykkede modtagelse rum så tronsalen og beundrede de fine ting og nåede til sidst frem til malerier af berømte malere: Rafael, Rembrandt, Monet, Chagall, Van Gogh, Picasso o.s.v. en dejlig rundgang.

Efter frokost byvandring med besøg på et stort marked med madvarer, udenfor markedet stod pensionister og solgte ting fra deres små kolonihaver for at supplere deres usle pension. Derpå så vi hvordan mange almindelige russere bor, små snavsede gårde med dårlig vedligeholdte bygninger. Mange bor i hvad man må betegne som klubværelser med fœlles køkken, bad og toilet. Vi besøgte en journalist, som boede i sådan lejlighed på 32 kvadratmeter, sommetider bor der flere personer i de små rum, han var heldig han boede alene. De fœlles rum var snavsede og ulækre. Så dårlige boliger ser vi ikke i Danmark mere.

Om aften i Marinskij teatret til Verdis Aida, igen en god forestilling med fremragende sangere og et flot kor. Jeg nød aftenen specielt triumfmarchen.

Mandag 17-10-2011

Turen i dag gik til byen Pusjkin, hvor Zarens sommerpalads ligger. Det er bygget af Katarina den 1., Peter den stores hustru, som blev hersker efter ham. Paladset blev svært beskadiget og plyndret under anden Verdenskrig, blandt andet stjal nazisterne de berømte ravkammer, det originale er aldrig fundet efter krigen. Heldigvis fik de ansatte flyttet en del af inventaret og kunstgenstandene, og efter krigen begyndte restaurereringen af paladset, de er endnu ikke færdige. Ravkammeret blev restaureret efter gamle tegninger af et tysk firma.

Vel fremme blev vi lukket ind gennem Zarporten, hvor man ellers ikke bliver lukket ind, men Rikke kender de rigtige mennesker! Inden vi gik ind fik vi set den indvendige gård, hvor kareterne kom kørende til indgangen i Zartiden. Vi gik gennem mange flotte rum med tronsalen og det restaurerede ravkammer som det absolutte højdepunkt. Derefter en tur i den tilstødende park i det dejlige solskinsvejr.

Efter frokosten tilbage til hotellet. Efter et hvil gik nogle af os hen til den nærliggende kirke for at se på den. Det var en enkel kirke, som var under restaurering mest smuk udvendig. Dostojevskij blev gift med sin anden kone i denne kirke. Aftensmaden indtog vi på en udmærket armensk restaurant i nærheden af hotellet inden aftenhygge på et af værelserne.

Tirsdag 18-10-2011

Hele formiddagen var vi omkring Blodskirken sammen med den fremragende russiske guide, som også var med os på Vinterpaladset. Vi gik først ned langs Marsmarken, hvor krigsmindesmærket med den evige flamme er, ned til Marmorpaladset, hvor vi kiggede ind i haven for at se en rytterstatue af Zar Aleksander d.3.

Derpå vendte vi tilbage til Blodskirken, som er bygget på det sted, hvor Zar Alexander d.2 blev myrdet i 1881. Kirken blev heldigvis kun lettere beskadiget under 2.verdenskrig og står flot med sine løgkupler og smukke mosaikker. Under restaureringen efter krigen fandt man dog en ueksploderet granat på loftet heldigt at den ikke sprang. Efter at vi havde gået rundt om kirken gik vi ind i kirkerummet. Udsmykningen var utrolig smuk med flotte mosaikker af Jesus liv samt et fint mønstret kirkegulv. Det er en af de smukkeste russiske kirker, jeg har set.

Efter frokosten byvandring i Dostojevskijs fodspor med en russisk specialist. Han fortalte levende om Dostojevskijs liv, vi fik vist hvor han havde boet og nogle af de huse der havde inspireret ham til sine romaner. Vi fik fortalt om romanen Raskolnikof og vist de huse, hvor handlingen foregår. Det havde lige været noget for min for længst afdøde far, han var en stor fan af Dostojevskij og havde alle hans romaner.

Om aftenen besøgte vi Rikke på det danske kulturinstitut og havde en dejlig aften der,  først koncert med tre unge musikstuderende, de var meget dygtige. Derefter blev vi vist rundt fik champagne, kage og kaffe mens Rikke fortalte om sit spændende liv som leder af instituttet.

Det var sidste aften og vi fik sagt farvel til Rikke.

Onsdag 19-10-2011

Så går turen hjem efter dejlige dage i Sct. Petersborg. Vi har været heldige med vejret koldt, men med sol det meste af tiden regntøjet har ikke været i brug. Turen har været præget af gode oplevelser og fine historiefortællere. En tur jeg tænker tilbage på med stor glæde.

Nyeste kommentarer

03.08 | 07:23

Det er har været en god tur - flot hjemmeside

04.11 | 16:28

Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medt...

30.10 | 16:48

Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!

16.07 | 19:35

hej Birgitte. Dejligt at se dine billeder fra det romerske Britannien. Du f...