Birgitte Dalums Ferieoplevelser

Mandag d.18.06.12

Igen blev turen til Tunesien med Antikkens venner aflyst, gud ved om den tur nogensinde bliver til noget? I stedet for går turen til Berlin for at gå på museum. Jeg var sidst i byen i 1981 for at spille Basketballturnering i Vestberlin. Nåede at besøge det Egyptiske museum, der dengang lå ved Charlottenborg slot. Jeg husker, at jeg nød busten af Nefertete. Jeg fik ikke set Pergamonmuseet, da jeg ikke havde visum til Østberlin og tiden var knap. Jeg var også træt efter kampene. Nu sidder jeg så i lufthavnen på vej til Berlin og glæder mig til at gense byen, som jo har forandret sig meget på de 30 år.

Efter en times forsinkelse i Københavns lufthavn nåede jeg sidst på eftermiddagen frem til mit hotel i Berlin. Det var varmt 31 grader og tordenluft. Jeg nåede lige inden for på hotellet inden et gevaldigt tordenvejr, det varede en god time, og da det var blevet tørvejr, gik jeg til museumsøen og nød den dejlige sommeraften med udsigt til museerne, inden jeg på hjemvejen fandt en lille hyggelig indisk restaurant og fik en dejlig veltillavet aftensmad.

Tirsdag d. 19.06.12

Straks efter morgenmaden gik jeg de få hundrede meter til museumsøen. Formiddagens mål Pergamonmuseet hvor jeg uden at stå i kø gik lige ind med mit medbragte museumskort, måtte dog løse tillægsbillet til panoramaet over byen Pergamon, som man forestiller sig, at den har set ud. Ganske fint men panoramaet kan slet ikke stå mål med det jeg tidligere har set i Sevastopol på Krim. Derefter gik jeg udstyret med en audioguide ind i den permanente udstilling og kom straks ind i rummet med det store Pergamonalter. Jeg brugte lang tid i dette fantastiske rum og lyttede til guiden og beundrede det meget, svært at løsrive sig fra rummet, men jeg måtte jo videre til det næste lige så flotte rum med templer fra den samme by, de var også ganske fine. Derefter kom de lige så flotte rum med fund fra det gamle Mesopotamien med rester fra byen Babylon, Assyrien og Hittiterriget. Jeg gik rundt i de 18 rum i næsten 3 timer, godt jeg var alene!

Lige uden for museet lå en lille cafe hvor jeg kunne få lidt at spise og finde ud af næste punkt i det varme vejr. Nåh jeg trængte til at hvile bentøjet og tog derfor ud at sejle en times tid på floden. Da jeg kom tilbage var det kirkebesøg i Berlinerdom også på museumsøen. Fin kirke med mange smukke mosaikker og når jeg nu var der, gik jeg selvfølgelig de 270 trappetrin op for at nyde udsigten ud over Berlin. Jeg så oppe fra toppen af kuplen at der oppe på toppen af Humboldt-Box, som er en udstillingsbygning med verden af i dag og i morgen, lå en tagrestaurant, så der gik jeg ind for at få en tiltrængt kop kaffe samt nyde udsigten derfra, læse lidt og planlægge morgendagens museumsbesøg. Efter kaffe en gåtur langs floden, fandt en lille restaurant ved kajen og fik aftensmad inden turen tilbage til hotellet lidt øm i fødderne.

Onsdag d. 20.06.12

Vågnede til skyer og truende regnevejr og gik straks efter morgenmaden til Neues museum, som var formiddagens mål. Jeg nåede frem netop som museet åbnede og inden regnen silede ned. Jeg fik udstyret mig med en audioguide og tilbragte de næste par timer med at opleve museet først og fremmest den egyptiske samling med den helt bedårende Nefertete, sikken en skønt gensyn og jeg skulle bare beundre hende fra alle sider. Et andet højdepunkt på museet var en meget fin papyrussamling, som også skulle studeres nærmere selv om, jeg ikke kunne tyde den, heldigvis fortalte audioguiden ganske godt om det. Amduat kendte jeg i forvejen, så den kunne jeg klare. Jeg fik også set samlingen med Schliemanns udgravninger fra Troja, ikke meget men spændende.

Da jeg kom ud fra museet styrtede regnen ned, så jeg fandt hurtigt et sted at spise frokost og håbede at det ville holde op med at regne, men regnen fortsatte resten af eftermiddagen, så bustur i åben bus ikke en god ide. Jeg gik derfor ind i Altes museum og beundrede græsk og romersk kunst i en times tid, jeg ville først have været på museet i morgen men dagen i dag bedst indendørs.

Lige i nærheden af museumsøen ligger tysk historisk museum, det kunne jeg også lige besøge, så først to særudstillinger en med Frederik den store, en om DDR begge glimrede med mangel på information på andre sprog end tysk! Den faste samling noget bedre med Tysklands historie fra oldtiden til i dag. Sidst på eftermiddagen vendte jeg i regnvejr tilbage til hotellet for at forberede dagen i morgen. Jeg agter at besøge det Jødiske museum og køre i turistbus og se seværdigheder undervejs. Hotellet kunne ikke hjælpe mig med busforbindelse til museet! Det tog mig mindre en tre minutter selv at finde ud af det på internettet! Aftensmaden blev indtaget på en Tapasrestaurant, som jeg havde fået anbefalet. Den var god.

Torsdag d. 21.06.12

Vågnede igen til silende regn øv, nå transporten i dag til det jødiske museum må blive en taxa, for langt at gå i regnvejret og ingen busforbindelse fra hotellet. Selve museet var interessant med en spektakulær arkitektur, som var en oplevelse i sig selv. Selve udstillingen gav en god indføring i jødernes liv i Tyskland og kom også ind på forfølgelserne af jøderne gennem århundrede kulminerende med holocaust.

Jeg gik meget tænksomt derfra efter at have spist frokost for at sætte kursen mod Brandenburg Tor. Undervejs kom jeg forbi holocaustmindesmærket, nok et sted med gru og spekulation over verdens ondskab, utroligt at regimerne rundt i verden stadig udrydder deres egne indbyggere!! Ved Brandenburg Tor stod store kraner, der bliver bygget og renoveret overalt i Berlin, her mærkes ikke nogen krise.

Efter eftermiddagskaffe på Unter den Linden var det tid til en bustur rundt i byen med guide. Jeg stod af et par gange for at oplever bylivet. Det sidste sted jeg stod af, var ved Topographie des Terror lavet over det gamle SS-hovedkvarter. Det er et dokumentationscenter både indendørs og udendørs med dokumenter og billeder samt avisartikler over terroren under Nazisterne med bl.andet udryddelsen af jøder, sigøjnere, psykisk syge, debile og epileptikere. Jeg gik rundt en time og kiggede på dokumentationen og følte mig efterhånden lige så nedtrykt over rædslerne, som da jeg for mange år siden besøgte Auschwitz. Jeg havde ikke lyst til mere sightseeing og tog metroen tilbage til hotellet, spiste til middag på den lille Tapasrestaurant.

Fredag d. 22.06.12

Efter morgenmaden tog jeg toget til Schloss Charlottenburg og kom frem netop som slottet åbnede. Fik en flot rundgang i de fornemme lokeler hvor desværre en del blev ødelagt under 2.verdenskrig. Rummene var fint restaureret, mens en del af møblerne var fundet andre steder. Jeg gik rundt et par timer og imens brød solen frem, det tegnede til en god dag, så da jeg var færdig på slottet, gik jeg rundt i den dejlige slotshave, hvor blomsterne stod i fuld flor. Frokost på en nærliggende restaurant.

Efter frokost tog jeg U-bahnen til Unter der Linden for at få en kop kaffe og kigge på folkelivet i det dejlige solskinsvejr. I området ned af den brede 17.juni bag Brandenburg Tor på en strækning på et par kilometer var der opsat mindst 6 storskærme på begge sider af den sekssporede vej, der var spærret for bilkørsel, desuden talrige boder med øl, mad og souvenir i Tysklands farver jo forberedelserne til aftenens kvartfinale i EM mellem Tyskland og Grækenland var i fuld gang.

Jeg gik tilbage til hotellet for et kort hvil inden aftensmaden på den lille Indiske restaurant, hvor jeg spiste den første aften. Efter aftensmaden slog jeg igen et smut ned til Unter den Linden, hvor folk nu strømmede til for at følge kampen på storskærmene. Jeg valgte at gå tilbage til hotellet for at følge kampen der, fødderne var for ømme af at gå og stå.

Lørdag d. 23.06.12

Så var det tid til at rejse hjem igen og midt på formiddagen begav jeg mig mod lufthavnen med bussen. Jeg vender gerne tilbage til Berlin, men bruger sikkert et andet hotel end Titanic, som er nyt med en del mangler specielt mangler det mulighed for at lægge sit tøj ind i et skab og værelserne er derfor ikke egnet til mere end en person. De ting, der loves på værelserne mangler f.eks. ingen clockradio, selv om det står i hotelbeskrivelsen. Internettet på værelserne er et plus og virkede fint. Vejret kunne have været bedre, men jeg fik da besøgt de planlagte museer, nåede ikke Potsdam denne gang. Afrejsevejret fint med solskin, hjemme venter regnvejret sikkert.

Merete Stadager 03.03.2018 23:07

Hej Birgitte
Ja, Berlin er et spændende sted. Tak for gensyn.
Mvh Merete Stadager

Nyeste kommentarer

03.08 | 07:23

Det er har været en god tur - flot hjemmeside

04.11 | 16:28

Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medt...

30.10 | 16:48

Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!

16.07 | 19:35

hej Birgitte. Dejligt at se dine billeder fra det romerske Britannien. Du f...