Birgitte Dalums Ferieoplevelser

New Zealand 2014

Torsdag 13.november

Sidder i Københavns lufthavn og venter på flyafgang til Auckland via Singapore for dels at besøge familie, dels på en tre ugers rundrejse med det New Zealandske turistbureau. Jeg havde forinden besøgt http://www.newzealandcoachtours.co.nz/ for at planlægge rundrejsen. Valgte en atten dages tur med Kirra Tours med slut i Christchurch og så med tog tilbage til familien i Auckland. Glæder mig meget.

Fredag 14.november

Efter en fin men lang flyvetur nåede jeg ved midnatstid frem til Auckland og efter paskontrol og bagagekontrol, blev jeg modtaget med knus af familien dejligt at se dem! Køretur gennem byen i natten kom jeg frem til huset, hvor en seng ventede mig. Lige tid til en kop te og snak inden jeg gik i seng.

Lørdag 15.november

Stranden ved Murrays Bay

Vågnede til en gråvejrsdag med truende regnskyer men det meste af formiddagen var det tørvejr, så vi gik en tur langs stranden med hundene og derefter en tur op i byen for at købe tøj til Julie og spise frokost. Resten af dagen tilbragte vi indendørs, da det regnede voldsomt.

Søndag 16.november

Piha Beach

Solen skinnede da jeg vågnede, så efter morgenmaden tog vi først ud for at købe trøje af New Zealandsk merino uld, fik to trøjer og en vindjakke. Derpå kørte vi til Piha Beach standsede kort før vejen gik ned til stranden for at nyde en pragtfuld udsigt over stranden, inden vi gik en tur langs stranden, som var dækket med sort sand. Spiste frokost på en nærliggende café og gik derefter en tur gennem skoven til Kite Kite vandfald en dejlig tur gennem et naturskønt område frem til det smukke vandfald. På vej hjem kørte vi forbi en forretning for at hente mere tøj til Julies danseopvisning om et par dage. 

Mandag 17.november

Vejrudsigten lovede regnvejr det meste af dagen rigtig museumsvejr og under et ophold i regnbygerne gik jeg op til bussen for at tage den ind til centrum for at gå på Aucklands museum for at se Maoriernes historie og kunst. Museet er højt beliggende inde i en stor park med en fin udsigt over en del af byen og havet. Udstillingen var rigtig god og jeg blev imponeret over det flotte træskærer arbejde Maorierne har kunnet udføre. På museet mødte jeg tilfældigt en dansk arkitektstuderende, som jeg fik en hyggelig snak med inden vi fortsatte i hver sin retning. Fra museet gik jeg gennem parken hen til en vinterhave med mange pragtfulde blomster. Turen gik derfra videre ned gennem parken til centrum af byen, hvor jeg fandt en café for at få en kop kaffe, frokost havde jeg spist på museet. Efter kaffe samlede Pia mig op og vi kørte tilbage til huset. I morgen skal jeg møde de andre på rundrejsen inde i byen.

Tirsdag 18.november

Da det var almindelig arbejdsdag kørte Peter mig til hotellet inde i Auckland på vej til arbejde. Det viste sig at hotellet lå lige ved Sky Tower, hvorfra det var muligt at stige på en Hop-on Hop-off bus så efter at have deponeret bagagen på hotellet steg jeg på en bus. Den stoppede 14 steder men jeg stod kun af to steder. Første gang jeg stod af var ved et udsigtspunkt med en fin udsigt over byen og vandet med Devonport på den anden side. Turen gik videre til Mt. Eden en udslukt vulkan, hvor jeg havde en times ophold inden næste bus god tid til at nyde udsigten, gå en tur og spise den medbragte lunch. Vi var kun to der stod af bussen udover mig en ung psykologstuderende fra Sverige, så vi fulgtes ad og fik en hyggelig snak. Vel tilbage til Sky Tower gik jeg til mit hotel, hvor værelset var klart og bagagen bragt på værelset. Vejret har været godt og efter turen var det godt at få et bad.

Onsdag 19.november

Gruppen som består af australiere, englændere, hollændere, amerikanere, israelere og så mig fra Danmark blev vækket allerede kl.6, så vi kunne komme ud af Auckland inden myldretidstrafikken blev alt for voldsom og med et par stop undervejs til kaffe, besøg i en by med toiletter skabt af den østrigske kunstner Hundertwasser nåede bussen frem til Paihia, som vi i første omgang kørte igennem for at komme frem til Waitangi, som er stedet hvor englænderne og maorierne underskrev landets første grundlov i 1840. Stedet er smukt beliggende med en fin udsigt over bugten. Vi gik gennem området så huset hvor underskriften fandt sted, et mødested for maorierne samt et par store maoribåde. Derpå kørte vi tilbage til Paihia for at stige på en båd for en fire timers sejltur ud i bugten. Det var en dejlig tur med klipper bl.andet en med et hul i samt en flok delfiner der fulgte båden et stykke. Tilbage i byen gik turen til hotellet, hvor bagagen befandt sig på værelserne. Aftensmad på hotellet.

Torsdag 20.november

Der stod fridag i programmet, men jeg havde valgt en guidet tur i Russell den første hovedstad i New Zealand, byen havde ganske vist kun æren i ti måneder fra maj 1840 til marts 1841, hvor hovedstaden blev flyttet til Auckland. Jeg sejlede over bugten til byen og blev kørt rundt i byen og den nærmeste omegn i en time, fik set de gamle fine huse og nydt den dejlige udsigt dels nede ved vandet men også på nogle bakketoppe lige uden for byen. Der bor kun ca. 800 mennesker fast i byen og en stor del af husene blev brugt som sommerhuse. Efter rundvisninger med en god guide blev jeg i byen i et par timer for at besøge museet, New Zealands første kirke og få frokost inden jeg sejlede tilbage til Paihia. Resten af eftermiddagen sad jeg på hotellets terrasse og talte med nogle mine medrejsende. Til min overraskelse synes de, at jeg er god til at tale Engelsk!!

Fredag 21.november

Så skulle vi forlade Bay of Island og på en lang køretur til Bay of Plenty, navngivet af James Cook, som opdagede New Zealand. Vi skulle igennem Auckland for at nå frem til vort bestemmelsessted og en times kørsel før byen standsede vi for at beundre et af de store Kauri træer et helligt træ for Maorierne. Vi gjorde et par timers holdt i Auckland dels for at spise frokost dels for en kort sightseeing tur i byen, inden vi kørte videre for at nå frem til Roturoa, hvor vi skal være de næste to nætter.

Lørdag 22.november

Te Puia

Hele dagen skulle vi være omkring Roturoa for et besøge seværdigheder der. Først kørte vi til Agrodome for at se et show med får og fårehunde. Vi fik set de forskellige typer får, forevist fåreklipning, fodring af lam malkning af køer med hænderne samt træning af hundene et rigtigt godt show. Derpå kørte vi til regnbuevandfaldene hvor der var Kivier, andre fugle og fisk samt mange fine træer og blomster. Frokosten blev indtaget højt over byen efter en gondoltur og med en god udsigt over søen og byen.

Efter frokost kørte vi til Te Puia et område med gejsere og muddersøer begge kogende og lugtede af svovlbrinte. En yderst spektakulær oplevelse og med en god guide til at fortælle om området og om Maorierne. På området er der også en væveskole og et værksted hvor børn og unge kan lære traditionelt håndværk samt en god butik, hvor jeg som vanlig, fik købt et på traditionelle træmasker til min maskevæg. Sidst på eftermiddagen var vi tilbage på hotellet til et kort hvil inden aftens oplevelser.

Det viste sig at det blev en spændende aften, kort før kl.18 blev vi afhentet af en lokal turistbus for at blive kørt ud til en Maori landsby. Undervejs underholdt chaufføren os med maoriernes historie samt forsøgte at lære os maorisprog, og han fortalte også hvad der skulle foregå. Vi skulle også vælge en Chief, som er den person der skulle modtages af høvdingen på vores vegne. Vel fremme begyndte den spændende modtagelses ceremoni, hvor høvdingen og krigerne først var truende derpå efter at have smidt et palmeblad, som Chiefen samlede op blev der gnedet næse, og vi blev budt indenfor. Der fik vi først forevist hytter, redskaber, forskellige lege inden der var et show med traditionel dans. Virkelig en oplevelse! Efter dansen fik vi aftensmad inden vi blev kørt tilbage til hotellet. Der var sang i bussen og latter hele vejen hjem efter en munter aften.

Søndag 23.november

Huka Falls

Vi skulle nu forlade Roturoa for at køre videre på vores tur mod Masterton, hvor vi skulle overnatte. Undervejs gjorde vi ophold ved et af de mange varme mudderpøle hvor mudderet boblede op, samt ved Huka Falls for at se strømhvirvlerne i New Zealands længste flod, inden der var tid til en kaffepause i Taupo lige ved Taupo sø dannet ved et af de mange vulkanudbrud for 2000 år siden. Turen gik videre til Napier, som blev næsten ødelagt ved et jordskælv juleaften for næsten 50 år siden, den er nu genopbygget, og vi fik en køretur rundt i byen med et lille turisttog inden frokost. Efter frokosten kørte vi videre til Masterton gennem Dannevirke grundlagt af danske indvandrere efter krigen i 1864, der var ingen af mine medrejsende der vidste noget om Dannevirke, så jeg fortalte de andre i bussen om volden lige fra Thyra Danebod frem til krigen i 1864, og at navnet på byen havde en betydning for os danskere, Hotellet i Masterton var et lækkert hotel med terrasse til alle værelser. 

Mandag 24.november

Mount Victoria

I dag skulle vi kun køre 80 km for at komme til Wellington men hvilken en tur! Den første halvdel af turen var ret flad med sparsom trafik men så skulle bussen klatre op over en bjergkæde med flotte udsigter ud over dalene og de voksede skråninger. Vel nede igen nærmede vi os hurtigt Wellington, som er hovedstaden i New Zealand smukt beliggende på kysten af Nordøen. Vi kørte først op til Mount Victoria for at nyde udsigten ud over området, derpå en rundtur i byen med et enkelt stop ved den smukke gamle St. Paul's katedral bygget for 150 år siden. Til sidst blev vi sat af ved hotellet hvor vores værelser endnu ikke var parate på grund af vor tidlige ankomst.

Eftermiddagen var fri så jeg tog kabelbanen op til botanisk have for at nyde frokosten med udsigt over byen samt for at gå en kort tur i haven. Tog kabelbanen ned igen for at få mit værelse, inden jeg gik ned havnefronten for at få kaffe, besøge et fint bymuseum samt nyde det gode vejr ved havnen. Det store museum venter jeg med til jeg er tilbage i byen. Aftensmad på hotellet, hvor vi skulle tage afsked med nogle af gæsterne, som havde valgt kun at køre den halve tur.

Tirsdag 25.november

Wellington

Formiddagen skulle vi tilbringe i Wellington, så efter en sen morgenmad gik jeg på byvandring for at se på forretningslivet og også for at få mig en kop kaffe. Det truede med regn, og der kom en enkelt byge mens jeg fik min kaffe. Ved frokosttid vendte jeg tilbage til hotellet, tjekkede ud og kort efter kørte bussen til havnen, så vi kunne sejle over til Sydøen. Efter en stille og rolig sejltur nåede vi frem til Picton og kørte derfra videre til vort hotel i Blenheim, som ligger Marlborough området et stort vindistrikt med mange gode vine. Aftensmaden blev indtaget på en nærliggende restaurant med en kombineret øl og vinsmagning

Onsdag 26.november

Sælkolonien

Vi skulle nu videre til Christchurch og kørte først langs kysten af den snoede vej, undervejs standsede vi for at betragte en sælkoloni, de lå i solen ganske tæt på vejen, og vi brugte noget tid til at studere dem nærmere, inden vi kørte videre med et enkelt stop til formiddagskaffe ved en strand. Sidst på eftermiddagen nåede vi til Christchurch, hvor vi kørte til lufthavnen for at spise frokost, og derefter en guidet rundvisning i Antartic center, vi fik fortalt om centeret og arbejdet med at bevare Antarktis uberørt. Efter besøget her kørte vi en rundtur i byen, der stadig bærer præg af jordskælvet for tre år siden med mange omkørsler, der hele tiden ændrer sig, men vi fandt frem til park Victoria som ligger over byen og hvorfra der var en skøn udsigt over byen. Derpå vendte vi tilbage til lufthavnen og hotellet der for at overnatte.

Torsdag 27.november

Lake Pukaki

Vi forlod nu Christchurch og fortsatte sydpå langs kysten et stykke vej for så at køre ind i landet og op i bjergene. Vi gjorde små stop undervejs for at drikke kaffe og strække ben, indtil vi ved frokosttid nåede frem til den meget smukke Lake Tekupo for først at nyde den betagende udsigt over søen til de snedækkede bjerge i baggrunden og for at se den lille kirke, som ligger ved søen, inden vi spiste frokost i den lille landsby der lå ved søen. Vi fortsatte ind i bjergområdet til en langstrakt sø Lake Pukaki, hvor vi også gjorde et kort stop for at nyde udsigten, inden vi kørte langs den lange side af søen mod Mt. Cook og Edmund Hillary centret for at høre om det og se en film om Hillarys liv med hovedvægt på bestigningen af Mt. Everest. Da vi kom ud derfra regnede det og det var koldt, men efter kort kørsel brød solen frem igen og sidst på eftermiddagen nåede vi frem til vort hotel i Omerama efter et flot dag.

Fredag 28.november

Baldwin street

Så skulle vi forlade det smukke bjerglandskab for at køre videre på vores Odyssé, men inden vi forlod området, besøgte vi et stort kraftværk med en god udsigt over sø og bjerge. Vi kørte derfra videre forbi den ene smukke sø efter den anden indtil vi nåede frem til Oamara for at drikke kaffe og gå en lille tur i den idylliske by. Turen fortsatte mod Dunedin, som skulle være vores næste besøg, undervejs besøgte vi først Moeraki Boulders en strand med klipper samt den stejleste gade i verden, den skulle lige bestiges vi var 10 fra bussen, der nåede op og fik et certifikat.

I Dunedin blev vi sat af ved stationen til lunch og en lille gåtur i gaderne inden turisttoget afgik mod syd, der var den første jernbane i New Zealand, og vi kørte i de oprindelige vogne gennem et smukt og øde landskab. Tilbage til byen blev vi kørt til hotellet. Der var planlagt en lille skotsk haggis ceremoni med deltagelse af nogle af gæsterne inden middagen meget underholdende og grin. I morgen går turen videre mod Te Anau.

Lørdag 29.november

Larnach Castle

Efter en sen morgenmad i forhold til de andre dage forlod vi Dunedin for først at køre til Larnach Castle, som er bygget omkring 1871 et nydeligt og interessant lille slot smukt beliggende med en skøn udsigt. Vi fik en fin rundvisning med historier om bygherrens liv. Mange af de gamle møbler var bevaret, der var også tid til et kort kig på haven samt en kop kaffe inden turen fortsatte tværs over den sydlige del af Sydøen med en frokostpause undervejs indtil vi nåede frem til Te Anau i regnvejr. Her skal vi blive de næste to nætter.

Søndag 30.november

Hvilken vej?

Der var faldet sne i nat over bjergene, hvilket gav et flot syn da solen dukkede frem. Sneen forsvandt hurtigt så da vi kørte af sted langs med Milford Sound var der ingen sne på vejene i dalen kun på bjergene, der lå på begge sider, vi kørte gennem skov samt op ad bjergskråningen, standsede undervejs for at gå små ture langs med vandet og kigge på vandfald, det først Mirror falls, de andre stødte hurtigt til. På de stejle bjergskråninger løb vandet ned mange steder og virkede som små vandfald. Da vejen stoppede, var det tid til at skifte transportmiddel og turen ud gennem fjorden til det Tasmanske hav foregik i en turbåd. Ved indsejlingen til fjorden vendte vi om så en flok sæler men ingen pingviner.

Vi lagde til efter den dejlige tur og begyndte at køre tilbage til Te Anau. Både på udturen og på hjemturen skulle vi gennem Hunters tunnel hvor der er en højdeforskel på flere meter og på den ene side af tunnellen er der et fald på 600 meter så der var nogle sving der, ved visse vejrforhold er vejen lukket. På vej tilbage gjorde vi hold ved en gammel campingplads Gunn Country der dog ikke fungerer for tiden på grund af jordskred for et par år siden. Vi nåede tilbage til hotellet midt på eftermiddagen lige tid til en kop kaffe og en gåtur langs den nærliggende sø.

Mandag 1.december

Udsigten fra mit værelse i Queenstown

Efter morgenmaden kørte vi imod Queenstown gennem det stadig smukkere landskab formiddagskaffe undervejs og så gik turen langs en af de mange søer i højlandet frem til den lille hyggelige by Arrowtown tæt på vort bestemmelsessted, her spiste vi frokost, og der var også tid til at gå rundt i byen og se på de pæne huse inden vi kørte videre til vort hotel i Queenstown, hvor vi var fremme lidt efter to. Hotellet ligger smukt og vi har alle udsigt mod søen og bjergene.

Efter en kop kaffe gik jeg en tur langs søen ind mod byen og rundt i den for at kigge på forretninger, som vanlig faldt jeg let i snak med de lokale, som spurgte hvor jeg kom fra og ville høre hvad jeg syntes om New Zealand. Sidst på eftermiddagen sejlede vi over på den anden side af søen for at spise aftensmad og for at se fårehunde i arbejde, de hentede fårene inde i skoven, vi så også fåreklipning. På hjemturen var der en pianist om bord på skibet og så sad vi og sang engelske og australske sange en hyggelig og sjov sejltur.

Tirsdag 2.december

Vågnede til en smuk dag med solskin og skyfri himmel, lidt køligt om morgenen med det blev varmere senere på dagen op til 22 grader. Det var fridag, men der var forslag til forskellige muligheder, jeg valgte sammen med nogle andre at tage på tur i minibus op i bjergene Efter en times kørsel til dels af snoede grusveje, gik turen nedad til flodbredden hvor vi steg på en Jet båd og så gik turen ellers stærkt ned ad floden, der var strømhvirvler og ind imellem tog båden en snurretur en sjov tur. Vel tilbage på land kørte vi lidt længere ind i landet. til vi nåede broen hvorfra de første elastikspring foregik, den bruges ikke mere, men der var en fin udsigt og der stod te og kaffe parat. Derefter besøgte vi en nærliggende nu forladt guldmine og hørte lidt om arbejdet der inden turen gik tilbage til byen.

Hurtig omklædning til sommertøj og rask gang til gondolen for at tage den op, for der højt over byen at nyde udsigten mens jeg spiste frokost. Jeg gik lidt rundt deroppe for at se hvad der foregik af paraglidning, elastikspring og gokart, inden jeg kørte ned igen. Lige neden for gondolen lå en Kivi park, hvor det viste sig, at jeg kom lige i rette tid til et show med fortælling om bevaring af de sjældne dyr først og fremmest af fugle og der blev vist eksempler på fuglene der fløj omkring os. Efter showet gik jeg en tur rundt i parken for at se på de andre fugle, inden jeg sidst på eftermiddagen vente tilbage til hotellet og aftensmaden.

Onsdag 3.december

Regnvejr

Vi skulle nu forlade Queenstown, og da vi skulle køre regnede det og det gjorde det så hele dagen. Med små pauser undervejs med kaffe og frokost nåede vi midt på eftermiddagen frem til Fox Glacier for at se gletsjeren, men det regnede så meget og skyerne var så lave at det var umuligt at se noget, vi kørte så videre til gletsjeren ved Franz Josef samme resultat, så vi opgav og kørte videre til hotellet i Franz Josef for at overnatte der

Torsdag 4.december

Igen regnvejr fra morgenstunden da vil kørte fra hotellet og videre langs vestkysten. Undervejs gjorde vi holdt ved et lille Bushmanns sted meget specielt med god kaffe, der var hyggeligt men vi skulle videre mod Hokitika for at besøge et værksted der arbejdede med jade og lavede smykker af det nogle købte, men jeg bryder mig ikke om jade, så jeg købte ikke noget. Vi spiste frokost i den lille by inden vi kørte videre mod Greymouth for at tage Tranz Alpine train til Christchurch, togturen man bare skal tage når man på Sydøen men helst i godt vejr. Det regnede i starten af turen indtil vi nåede den længste af tunnelerne, da vi var kørt igennem den var der klart vejr, og vi kunne rigtigt nyde det smukke landskab indtil vi nærmede os Christchurch, hvor det igen begyndte at regne. Bussen ventede på os ved stationen, og vi fandt vort hotel for den sidste nat. Om aftenen holdt vi afskedsmiddag nogle skulle af sted allerede om natten eller tidlig morgen andre havde lidt længere tid, to skulle ligesom jeg blive i New Zealand et stykke tid endnu. Det har været enormt hyggeligt at rejse med australiere, englændere og en enkelt hollænder, jeg har fået talt med alle og fået forbedret mit engelsk. 

Fredag 5.december

Jeg blev hentet på hotellet kl.6 og blev kørt til stationen for at tage tilbage til Auckland ned små stop undervejs. Jeg skulle først køre med Coastal Pacific langs Sydøens nordøst kyst til Picton, det blev en smuk tur dels i bjergene men også en lang strækning langs kysten med afvekslende sandstrande og klipper, jeg så igen sæler og nogle steder stoppede toget så man kunne gå ud og fotografere et sted var der en japaner der nær ikke var kommet med, fordi han ikke havde forstået beskeden i højtaleren. Under hele turen kunne man indimellem i hovedtelefoner høre om de områder toget passerede. Vel fremme i Picton ventede en sejltur til Wellington på 4 timer. Færgen vippede ret meget, så godt jeg er søstærk, der var flere passagerer der var søsyge. Undervejs faldt jeg i snak med en Kivi sygeplejerske, som var på vej til Australien for at arbejde på en klinik der i tre måneder så det blev en hyggelig sejltur. Var fremme ved hotellet sidst på eftermiddagen. Om aftenen gik jeg ned på havnefronten for at spise aftensmad.

Lørdag 7.december

Da jeg bestilte rejsen, besluttede jeg mig under rejsen tilbage til Auckland at gøre en dags ophold i Wellington for at bruge god tid til Te Papa museet og havde med henblik på dette valgt Museum Hotel på den anden side af gaden. Jeg gik ind på museet ved åbningstid og gik rundt for at nyde udstillingerne med kaffe og frokostpause undervejs, hyggeligt museum med fortælling om New Zealands historie helt tilbage fra dinosaurerne til nutiden, rigtig godt lavet. Mens jeg spiste frokost i museet var der et orkester der spillede Wienermusik og lidt senere var der julekoncert midt i museet, rigtig hyggeligt, så det blev sent inden jeg forlod stedet for at går en tur i byen inden aftensmaden. 

Søndag 7.december

Tidligt om morgenen blev jeg hentet af taxa for at nå Nothern Pacific toget fra Wellington til Auckland for at køre den smukke tur gennem skiftende landskab. Vejret var klart med mulighed for rigtigt at nyde turen, som tog elleve timer. Vel ankommet til Auckland stod Peter for at hente mig, og på bagsædet af hans Harley Davidson blev jeg kørt til hjemmet ved Murrays Bay til aftensmad. Jeg skulle bo hos familien den sidste uge inden hjemrejsen.

Nyeste kommentarer

03.08 | 07:23

Det er har været en god tur - flot hjemmeside

04.11 | 16:28

Rigtig fin tur og en rigtig fin dagbog, hvor alle væsentlige detaljer var medt...

30.10 | 16:48

Tak fordi du deler billeder og dagbog fra en yderst interessant rejse!

16.07 | 19:35

hej Birgitte. Dejligt at se dine billeder fra det romerske Britannien. Du f...